Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Coronavirus, gevaarlijk voor mijn huisdier?

Aangepast op 14-10-2021

We leven nog steeds in een gekke periode, ondanks dat de meeste maatregelen zijn versoepeld, is de wereld nog niet hetzelfde als vóór Corona. Er zijn nieuwe ontwikkelingen en feiten bekend over het Coronavirus en hoe gevaarlijk dit is voor uw huisdier. Wij geven hier antwoord op de meest gestelde vragen met betrekking tot het Coronavirus en uw huisdier. In verband met het Coronavirus (COVID-19) nemen wij maatregelen in de kliniek zodat we het risico op besmetting minimaliseren. Hiermee volgen wij het advies van het RIVM en beperken/vermijden wij zoveel mogelijk sociale contacten, ook onder onze collega's. Heeft u na het lezen van dit artikel nog steeds vragen over het Coronavirus? Neem dan gerust contact met ons op.

Hanteren jullie andere openingstijden?

Nee, wij zijn gewoon geopend volgens onze regiliere openingstijden. Vanwege het coronavirus passen wij het werkrooster van onze dierenartsen en -assistentes aan. We zijn gewoon geopend volgens de reguliere openingstijden en u bereikt ons ook gewoon telefonisch voor een afspraak. Sommige niet-urgente operaties stellen wij uit tot een later tijdstip, afhankelijk van het verloop van de Coronacrisis. Eigenaren die zelf griepachtige verschijnselen vertonen, vragen wij de afspraak te annuleren/verzetten. Graag vragen we u dan ook contact op te nemen met onze dierenartsassistentes. Wij hopen op uw begrip.

Kan een dier Corona krijgen?

Er zijn wereldwijd nu enkele gevallen bekend waarbij een huisdier besmet is geraakt met het Coronavirus. Hierbij zijn honden en katten positief getest op het Coronavirus. Meestal waren de eigenaren in deze gevallen zelf ook ziek en positief getest op het virus. Het RIVM geeft aan dat de kans dat een huisdier besmet raakt en vervolgens een ander dier of mens besmet, zeer klein is in vergelijkting met mens-op-mens besmettingen.

Is het coronavirus gevaarlijk voor huisdieren?

Er zijn geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen in de verspreiding van het Coronavirus. Mensen die besmet zijn met COVID-19 adviseren wij contact met huisdieren zo veel mogelijk te vermijden. Dit wil zeggen:

  • niet aaien,
  • niet knuffelen,
  • niet kussen,
  • niet laten likken.

Als het mogelijk is, raden wij u aan om een niet-ziek familielid, vriend, buurman of buurvrouw of andere kennis voor uw huisdier te laten zorgen. Zo vermindert u de kans op eventuele besmetting van uw huisdier.

Coronavirus bij huisdieren - Dierenkliniek Coppelmans

Wat te doen als mijn huisdier ziek raakt?

Bent u zelf ziek, maar bent u negatief getest op corona en is uw huisdier ook ziek? Er bestaat een kleine kans dat uw huisdier besmet is met het Coronavirus. Vermijd intensief contact met uw huisdier en houd afstand van anderen tijdens het uitlaten.

Bent u zelf positief getetst op COVID-19 en vertoont uw hond of kat ook verkoudheidssymptomen? Er bestaat een hele kleine kans dat uw huisdier besmet is met het Coronavirus. Vermijd intensief contact met uw huisdier of laat uw huisdier tijdelijk bij een familielid, buurman of buurvrouw of vriend verblijven. 

Bent u zelf niet ziek en vertoont uw huisdier ziekteklachten? De kans is klein dat uw huisdier besmet is met het COVID-19 virus. Let er wel op of uw huisdier geen benauwdheidsklachten ontwikkelt, dan neemt u direct contact met ons op.

Heeft uw dier last van benauwdheidsklachten of diarree? 

Heeft u zelf Corona en merkt u dat uw huisdier benauwdheidsklachten en/of diarreeklachten heeft? Neem dan contact op met onze dierenkliniek in Leende of in Heeze. Geef onze dierenartsassistente duidelijk aan dat u zelf positief bent getest op Corona en dat u nu merkt dat uw huisdier ook symptomen heeft. Onze dierenarts beoordeelt of de klachten bij uw huisdier komen door het Coronavirus of door een andere oorzaak. 

Wat moet ik doen als mijn hond in aanraking is geweest met iemand met COVID-19?

Zorg er in eerste instantie voor dat uw hond niet teveel contact maakt met andere honden op straat of met mensen die geïnfecteerde mensen. Heeft u zelf klachten? Houd uw hond dan aan de lijn en vermijd contact met andere mensen en honden. Mocht uw huisdier toch in contact zijn geweest met een patiënt met COVID-19, neem dan geen risico en aai of knuffel uw huisdier even niet. Verder zijn er geen extra maatregelen nodig. De algemene hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren, zoals handen wassen met water en zeep, volstaan. (bron RIVM)

Kunnen huisdieren het Coronavirus verspreiden?

Er is momenteel nog geen bewijs dat honden en katten een bron van COVID-19 vormen voor mensen. Uit onderzoek blijkt dat katten mogelijk ziek kunnen raken van het Coronavirus. Vooral jonge katten krijgen luchtwegklachten en hebben soms maag- en darmproblemen. Uit onderzoek blijkt dat er nog geen duidelijk bewijs is dat katten elkaar besmetten. Het risico van kat-op-katbesmetting is op dit moment erg klein. Hetzelfde geldt voor honden. Momenteel blijkt uit onderzoek dat honden het virus niet overbrengen naar een andere hond. Ook is het niet mogelijk dat geïnfecteerde huisdieren mensen besmetten met het virus. Wij raden u wel aan om voorzichtig met uw dier om te gaan als u zelf positief bent getest. 

Moet ik mijn huisdier laten testen op het Coronavirus?

Nee. Wij testen geen huisdieren op het Coronavirus. Er is geen bewijs dat honden en katten een bron van de COVID-19 infectie zijn voor mensen. De kans dat uw huisdier besmet raakt met het virus, is erg klein. Denkt u dat uw dier toch besmet is geraakt met het virus? Neem dan contact op met onze dierenkliniek.

Wat als mijn huisdier medische hulp nodig heeft maar ik klachten vertoon?

Neem contact op met onze dierenkliniek en vraag om advies. Wij raden u sterk aan om thuis te blijven als u klachten heeft, positief bent getest of als u in quarantaine bent. Bel onze dierenartsenpraktijk en informeer of de behandeling die uw huisdier nodig heeft, mogelijk is in onze praktijken in Leende of Heeze. Onze dierenartsassistente vertelt u mogelijk dat het beter is als we de behandeling even uitstellen. Als de dierenarts toch beslist dat uw hond toch langs moet komen voor behandeling, dan raden wij u aan om een vriend of familielid in te schakelen. Vraag hen of zij bereid zijn met uw huisdier naar de praktijk te komen, zodat wij uw huisdier alsnog voorzien van gezondsheidshulp.

Neem contact op met Dierenarts Boschhoven

Mochten er nog vragen zijn omtrent afspraken of behandelingen dan horen we dat uiteraard graag. U neemt contact met ons op door te bellen naar 040-2061682 in Leende en 040-2261349 in Heeze. Ook bereikt u ons gemakkelijk door een e-mail te sturen naar info@dierenartsboschhoven.gardenconnect.com.

Bron: RIVM