Dierenweetjes
Op deze pagina delen wij allerlei dierenweetjes. Lees alles over vlooien bij honden en katten, krolse katten in het voorjaar en het coronavirus bij dieren. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op!
Coronavirus, gevaarlijk voor uw huisdier?
In verband met het coronavirus (COVID-19) zijn ook wij genoodzaakt om maatregelen te nemen zodat we het risico op besmetting minimaliseren. Hiermee volgen wij het advies om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken/vermijden, ook onder onze collega's.
Wij zijn geopend volgens reguliere openingstijden
Vanwege het coronavirus passen wij het werkrooster van onze dierenartsen en -assistentes aan. We zijn gewoon geopend volgens de reguliere openingstijden en u kunt ons ook gewoon bereiken voor een afspraak. Sommige niet-urgente operaties stellen wij uit tot een later tijdstip, afhankelijk van het verloop van de coronabesmetting. Klanten die zelf griepachtige verschijnselen hebben vragen wij de afspraak te annuleren/verzetten. Graag vragen we u dan ook contact op te nemen met onze dierenartsassistentes. Wij hopen op uw begrip.
Informatie omtrent hond, kat en het coronavirus
Kunnen huisdieren ziek worden van het coronavirus? Er is op dit moment geen bewijs dat gezelschapsdieren, zoals honden en katten, ziek kunnen worden van het coronavirus. Ook is er nog niet bekend of huisdieren het virus verspreiden naar mensen. Voorlopig zijn huisdieren dus niet gevoelig of vatbaar voor het coronavirus.
Kan het coronavirus op de vacht van een hond, kat of konijn overleven en door aaien overgedragen worden?
Er zijn geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen in de verspreiding van het coronavirus. Mensen met COVID-19 worden geadviseerd het contact met huisdieren zo veel mogelijk te vermijden. Dat wil zeggen:
- niet aaien,
- niet knuffelen,
- niet kussen,
- niet laten likken.
Mocht uw huisdier in contact zijn geweest met een patiënt met COVID-19, dan zijn er geen extra maatregelen nodig. De algemene hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren, zoals handen wassen met water en zeep, volstaan.
(bron RIVM)
Mochten er nog vragen zijn omtrent afspraken of behandelingen dan horen we dat uiteraard graag. U neemt contact met ons op door te bellen naar 040-2061682 in Leende en 040-2261349 in Heeze. Ook bereikt u ons gemakkelijk door een e-mail te sturen naar info@dierenartsboschhoven.gardenconnect.com.
Krolse katten in het voorjaar?
Het voorjaar is begonnen! De vogels fluiten, de zon laat zich weer veel vaker zien en bloemen staan in bloei. Iedereen fleurt toch op van die eerste zonnestralen? Zo fleurt ook uw kat op van het voorjaar. Zodra de zonuren toenemen, worden veel poezen krols. Wanneer een poes krols is, wordt zij vruchtbaar en is het mogelijk om de poes te bezwangeren. Tijdens het voorjaar gaan poezen over het algemeen vaker en meer de deur uit. Als uw poes krols is en een rondje buiten wandelt, is de kans groot dat zij drachtig terugkomt. Wilt u dit voorkomen? Zorg er dan voor dat uw poes laat steriliseren of castreren.
Hoe herkent u een krolse kat?
Een krolse kat is klaar om bevrucht te worden. Dit laten katten meestal merken door harde huilgeluiden te maken. Met deze huilgeluiden laten de poezen de mannetjes weten dat zij klaar zijn voor bevruchting. Hoe herkent u een krolse kat?
- rusteloos gedrag,
- harde huilgeluiden,
- aanhalig en veel vraag om aandacht,
- verminderde eetlust,
- veel vraag om naar buiten te mogen (mannenjacht)
Hoelang duurt krolsheid bij een kat?
De krolsheid bij een kat verschilt per soort en leeftijd. Krolsheid komt al voor bij katten die 4 maanden oud zijn en komt voor van het voorjaar tot het najaas. In de wintermaanden zijn katten over het algemeen minder vaak krols, doordat het aantal lichturen op een dag korter is. Bij de ene kat duurt krolsheid 6-9 dagen, als de kat in die tijd gedekt wordt, zal de krolsheid de volgende keer langer uitblijven. Lukt het de kat niet om gedekt te worden binnen deze 6-9 dagen? Dan is de kans groot dat uw kat na 3 weken weer krols is. Wilt u ervoor zorgen dat uw poes niet gedekt wordt en uw kater geen vrouwtjes bezwangert? Laat dat uw poes steriliseren en uw kat castreren bij de dierenkliniek in Nuenen.
Steriliseren van een poes
U kunt een poes vanaf 6 maanden laten steriliseren bij onze dierenkliniek. Als een poes wordt gesteriliseerd zal het niet meer krols worden en minder teritoriaal gedrag vertonen, zoals harde huilgeluiden. Met teritoriaal gedrag bedoelen we het urineren in huis, krabben tijdens een aanhaling en ander vijandig gedrag bij het aaien van de poes. Deze gedragselementen nemen af en uw poes kan tijdens de warmere maanden ongestoord naar buiten. Wilt u uw poes laten steriliseren? Informeer naar de behandeling via ons telefoonnummer 040-2061682 in Leende en 040-2261349 in Heeze. Alles over sterilisatie vindt u op deze pagina.
Castreren van een kat
Katers die na 6 maanden hun 'mannelijkheid' nog bezitten, dus niet gecastreerd zijn, vertonen heviger teritoriaal gedrag dan wel-gecastreerde katers. Katers doen er alles aan om hun territorium te verdedigen, dit gaat vaak gepaard met heldhaftig gedrag. U zult uw kat regelmatig in een gevecht met andere katers treffen, waarbij soms ook verwondingen ontstaan. Om dit te voorkomen, is het verstandig uw kater te laten castreren. Katers die worden gecastreerd, tonen vijandig gedrag. Vaak willen baasjes dit tegengaan en willen ze voorkomen dat hun kat poezen dekt. Voor informatie over het castreren van uw kater, verwijzen wij u door naar deze pagina. Wilt u uw kater laten castreren? Maak een afspraak met de dierenarts(assistentes).
Meer informatie over sterilisatie of castratie kat?
Wilt u meer weten over het laten steriliseren of castreren van uw kat? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Onze dierenarts-assistentes vertellen u alles over de behandeling. Ook na de behandeling, kunt u te allen tijde contact met ons opnemen. Wij geven graag advies en staan voor u klaar met vragen. Bel ons op 040-2061682 in Leende en 040-2261349 in Heeze of stuur een e-mail naar info@dierenartsboschhoven.gardenconnect.com.