Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Aanschaf konijn

Voordat u een konijn aanschaft, is het belangrijk dat u rekening houdt met een aantal elementen. De dierenartsen van dierenkliniek Boschhoven geven u graag advies als het gaat om het aanschaffen van een konijn. Het is belangrijk dat u op de hoogte bent van een aantal aspecten. Koopt u een jong konijn of neemt u een konijn in huis wat al ouder is? Graag geven we u meer informatie over elementen waarmee u rekening moet houden bij de aanschaf van een konijn. Heeft u vragen over de aanschaf van een konijn? Neem dan gerust contact met ons op.

Geboorte konijn

De draagtijd van konijnen is 30/31 dagen. Een konijnenjong wordt naakt en blind geboren. De eerste 18 dagen leven ze van moedermelk. Vanaf 14-18 dagen beginnen ze met het opnemen van vast voedsel. Tussen de 4 en 12 maanden (afhankelijk van het ras) worden konijnen geslachtsrijp, waarbij de ram (het mannetje) een maand op de voedster (het vrouwtje) achterloopt. Het konijn wordt gemiddeld 5 tot 6 jaar oud, maar dit kan wel tot 12 jaar oplopen!

Grootte van een konijnenkooi

De grootte van de kooi is afhankelijk van het ras en van het aantal dieren dat erin gehouden wordt. Minimale maten van een konijnenhok voor een klein konijn zijn 50x40x50 cm (LxBxH). Het materiaal is bij voorkeur glad zoals plastic, beton en gaas, materiaal zoals hout is minder goed schoon te houden. De kooi moet voldoende kunnen ventileren, vooral om de ammoniakgeuren (uit de urine) laag te houden. Om de besmettingskans met parasieten te verminderen, moet de bodembedekking minimaal twee keer per week verschoond worden. De bedekkingslaag moet voldoende dik zijn om urine te absorberen en beschadiging van de hokken te voorkomen. Goede bodembedekkers zijn:

  • zaagsels en houtvezels (relatief goedkoop, wel erg stoffig, geeft veel troep)
  • hennepvezel (veel minder stoffig, neemt goed vocht op, slechts iets duurder dan gewoon zaagsel)
  • houtsnippers / beukensnippers (vaak te hard voor konijnen, slechtere vochtopname en stinkt sneller dan zaagsel)
  • stro (is eigenlijk geen bodembedekking maar voedsel, neemt geen urine op, dient niet als bodembedekking op zichzelf, maar als extra beschutting)
  • papier / karton (speciale merken die gerecycled papier gebruiken, stofvrij en neemt veel vocht op)
  • katoen (niet op zichzelf geschikt als bodembedekking, wel als zachte toplaag bovenop houtsnippers bijvoorbeeld)
  • kranten (zijn niet geschikt als bodembedekking, konijnen trekken  het vaak stuk, neemt amper vocht op)

U moet de bodembedekking verschonen als u iets begint te ruiken. Wanneer het nog geen tijd is om de gehele bodembedekking te verschonen, maar u ziet wel één natte of vieze plek, kunt u er ook voor kiezen om alleen de vieze plek te verschonen. De meeste konijnen zijn snel zindelijk en plassen vaak in eenzelfde hoek, als u in deze hoek een zogenaamd konijnentoilet plaatst, scheelt dit tijdens het schoonmaken.

Konijn oppakken

Het is heel belangrijk dat konijnen rustig worden benaderd en opgepakt. Bij het oppakken moeten de achterpoten ondersteund worden. Dit is zo belangrijk omdat konijnen bij schrikken of spartelen, door hun zeer krachtige rugspieren, hun rug kunnen breken of kneuzen! Let er bij het oppakken van een konijn dus op dat u met uw ene hand het lijf vasthoudt en met de andere hand de achterpoten ondersteunt.

Eén of twee konijnen?

Een konijn is een sociaal dier en is gewend in groepen te leven. Als u dus weinig thuis bent, is het fijn voor het konijn om een maatje erbij te zetten. Een cavia kan, maar het beste is een ander konijn. Een mannetje en vrouwtje (ram en voedster) passen het beste bij elkaar. Mits gecastreerd uiteraard, om nakomelingen te voorkomen. Wilt u meer informatie over het castreren van uw konijn? Neem dan contact op met één van onze dierenartsassistentes.

Vruchtbaarheid

Konijnen kunnen vruchtbaar zijn vanaf 3-5 maanden. Het beste is dus om de ram te castreren vanaf die leeftijd. De voedster kan gecastreerd worden vanaf 6 maanden. Na de operatie is een ram nog 3 weken vruchtbaar, dus moeten de ram en voedster nog 3 weken gescheiden worden. Nadat de ram en de voedster zijn gescheiden, kunt u de twee konijnen weer bij elkaar in het hok plaatsen.

Wilt u een konijn aanschaffen, maar heeft u naar aanleiding van de informatie op deze pagina nog aanvullende vragen? Bel ons gerust voor advies. U kunt telefonisch een afspraak maken in Leende (040-2061682) en Heeze (040-2261349) of via het contactformulier.

Afspraak maken