Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Sterilisatie & castratie konijn

Wilt u uw konijn of knaagdier laten casteren of steriliseren? Bij Dierenarts Boschhoven in Leende en Heeze voeren wij zowel castratie- als sterilisatiebehandelingen bij konijnen en knagers uit. Wij behandelen alleen op afspraak. Wilt u een afspraak inplannen? Neem dan contact op met onze dierenkliniek in Leende of Heeze.

Sterilisatie & castratie_Dierenarts Boschhoven

Konijn steriliseren of castreren

Sterilisatie of castratie is een veel toegepaste ingreep bij konijnen. Omdat het echter toch een chirurgische handeling is, de voors en tegens eens naast elkaar te zetten. Dierenarts Boschhoven in Leende en Heeze helpt u graag op weg met het maken van een weloverwogen keuze. De volgende informatie is bij konijnen van belang:

  • Zowel een ram als voedster zijn het hele jaar door vruchtbaar, al is de mate hiervan groter in het voorjaar bij de voedster. Bij konijnen vindt net zoals bij poezen de eisprong plaats na stimulatie bij het paren. Konijnen zijn zeer vruchtbaar en de nestgrootte bedraagt 2 tot 10 jongen, die ook wel ‘lampreien’ genoemd worden. Door de flinke worpgrootte en de korte draagtijd (30/31 dagen), planten konijnen zich zeer snel voort. Zeker als u dan ook een rammetje en een voedstertje in huis neemt, is het belangrijk hiervan op de hoogte te zijn. Laat konijnen dan ook altijd controleren op geslacht (‘sexen’) bij aankoop!
  • Voedsters kunnen op latere leeftijd last krijgen van tumoren en ontstekingen in de baarmoeder en cystes in de eierstokken. Intacte voedsters kunnen ook ‘mannelijk gedrag’ vertonen door elkaar te bespringen. Hierdoor vindt mogelijk een eisprong plaats en raakt het konijn schijndrachtig. Schijndracht veroorzaakt vervelende gedragsproblemen en kan zelfs tot melkgift leiden. Door tijdig te kiezen voor sterilisatie kunnen deze problemen én ongewenste nestjes worden voorkomen.
  • Één rammetje kan veel voedsters drachtig maken, dus is castratie bij de ram ook een reële optie. Gedragsmatig heeft dit ook zijn effect, want niet-gecastreerde rammetjes vechten heftig wanneer ze geslachtsrijp zijn.

Sterilisatie & castratie_Dierenarts Boschhoven

Verloop castratie en sterilisatiebehandeling

Bij zowel de ingrepen bij voedsters als rammetjes gaat het konijn onder narcose. Hierbij kiezen wij voor een aanpak die goed pijnstillend en veilig is. Veiligheid houdt in dat wij uw konijn ook na de operatie weer ‘op gang’ helpen. We maken ze weer volledig wakker met een prikje en helpen hun maagdarmkanaal een handje met een bevorderaar voor darmbewegingen en wat vocht. Zo zitten konijntjes vaak binnen het uur alweer lekker te knagen! Wij adviseren mannetjes vanaf 3 à 5 maanden te castreren, en vrouwtjes rond 11 maanden.

Sterilisatie & castratie bij Dierenarts Boschhoven

Bij Boschhoven Kliniek voor Dieren in Leende en Heeze vinden we het belangrijk om u vooraf een goede voorlichting te geven. Daarnaast bieden wij ook goede nazorg voor uw huisdier. Heeft u nog vragen? Stel deze gerust! Onze openingstijden en contactgegevens vindt u  op onze contactpagina

Bekijk openingstijden