Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Voeding

Goede voeding is erg belangrijk voor het konijn. Van hooi kunnen ze nooit genoeg krijgen. Groenvoer mag altijd met mate bijgevoerd worden. De meeste konijnen krijgen ook nog brokjes te eten. Het beste zijn lucerne korrels (groene, zonder de kleurtjes) omdat de konijnen hieruit niet kunnen selecteren en zodoende alleen maar hele gezonde korrels binnen krijgen. Het beste is om niet meer dan 20 gram per kg. lichaamsgewicht te voeren, anders gaan ze vervetten, met bijkomende problemen voor de gezondheid.

Coprofagie

Coprofagie is iets specifieks voor konijnen. De inhoud van de blinde darm wordt in trosjes van kleine donkere keutels omhuld met wat slijm uitgepoept en weer opgegeten door het konijn, recycling dus! Door deze heropname voldoet het konijn zelf voor 20% aan zijn eiwitbehoefte en voor 100% aan zijn behoefte aan Vitamine B en K. De zogeheten nachtkeutels eet het konijn de volgende ochtend op. Merkt u dat uw konijn geen nachtkeutels eet? Neem dan contact met ons op, de nachtkeutels bevatten namelijk veel eiwitten en vitamines die uw konijn nodig heeft.

Critical Care voeding

In de klinieken van Boschhoven kunt u ook terecht voor speciale voeding voor konijnen die weinig of niet willen eten. Deze konijnenvoeding is van het merk Critical Care. Het percentage vezels bedraagt meer dan 25%. Critical Care sluit zowel qua smaak als in samenstelling het dichtst aan bij het natuurlijke dieet van konijnen. Weet u niet welke speciale voeding geschikt is voor uw konijn? Bel ons in Leende (040-2061682) of in Heeze (040-2261349) voor advies over de juiste voeding voor uw konijn.

Konijn in hok - Boschhoven

Hooi

Konijnen zijn dol op hooi, geef konijnen daarom ook genoeg hooi. Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Hooi draagt bij aan een goede spijsvertering, als een konijn geen hooi eet, krijgt het last van zijn darmen en kan het ziek worden.

Eet uw konijn slecht hooi? Probeer dan eens een ander merk hooi. Merkt u dat uw konijn slecht reageert op het andere merk? Probeer dan nog eens een ander merk aan hooi. Als u bij het derde merk hooi nog steeds klachten met het eten bij uw konijn opmerkt, neem dan contact met ons op. Een konijn zou altijd genoeg hooi moeten eten.

Een konijn eet meer hooi dan brokken op een dag. Besteed dus voldoende aandacht aan goed hooi, brokken dienen als extra voedsel. 

Konijn hooi voedsel - Dierenartsen Boshhoven

Konijnen water voeding - Dierenartsen Boschhoven

Water

Konijnen houden erg van water, water mag dan ook nooit ontbreken in het hok van een konijn. Soms hoort u wel eens dat konijnen geen water nodig hebben, dit stamt nog uit de tijd dat konijnen werden gevoerd met gras. Gras bevat van zichzelf al veel vocht, waardoor een konijn minder extra water nodig heeft. Met het voedsel van tegenwoordig heeft een konijn zeker extra water nodig.

De waterbehoefte is ca. 50 ml per kg lichaamsgewicht per 24 uur. Heeft u een konijn van 4,5 kg? Dan heeft uw konijn 225 ml water per dag nodig. Het ene konijn drinkt meer water dan het andere konijn, dit is ook afhankelijk van de hoeveelheid groenvoer die het konijn toegediend krijgt. Als een konijn meer groenvoer eet, dan zal het konijn minder water drinken. Dit regelt het konijn zelf.

Groente voor uw konijn

Konijnen zijn dol op groente en fruit. Het is wel belangrijk dat u jonge konijnen laat wennen aan groente en fruit. U moet het voeden van groente en fruit opbouwen, hiermee voorkomt u diarree bij het konijn. U kunt dit opbouwen door te beginnen met één andijvieblad ter grootte van een postzegels en de keutels afwachten. Als de keutels nog steeds rond en stevig zijn, kunt u twee andijvieblaadjes ter grootte van een postzegel voeren. Als de keutels rond en dik blijven, kunt u met de dag de hoeveelheid verdubbelen.

U kunt een nieuwe soort groente het beste op de hierboven genoemde manier introduceren. Zo raakt het konijn gewend en voorkomt u darmproblemen. Als de keutels zacht worden, weet u dat u de laatst toegediende groente of fruit niet meer moet geven. Op een gegeven moment kan het konijn alles eten omdat de benodigde bacteriën zich in het maagdarmstelsel hebben gevormd om het voedsel af te breken.

Konijn groente voeding - Boschhoven

Konijn voeding broccoli wortel - Boschhoven

Voorbeelden van goede groentes en fruitsoorten

  • aardbei
  • andijvie
  • appel (zonder de pitjes)
  • banaan (met mate)
  • broccoli
  • bleekselderij
  • boerenkool
  • koolrabi
  • paksoy
  • venkel
  • veldsla
  • witlof
  • wortel

Groentes die u niet moet geven aan uw konijn:

  • bieslook
  • bonen
  • ewrten
  • prei
  • mais
  • spruitjes
  • ui

Geef uw konijn geen prei, ui, bieslook - Boschhoven

Droogvoer konijn - Boschhoven

Droogvoer

Het belangrijkste voedsel voor een konijn is hooi! Geef uw konijn dus niet te veel droogvoer en focus meer op het geven van hooi. De maag van het konijn bevat maar weinig spieren. Het konijn begint met spijsverteren als er nieuw voedsel bijkomt. Het is dus belangrijk om de maag van een konijn gedurende de hele dag bezig te houden. Genoeg hooi en water dragen hieraan bij. Een konijn heeft ongeveer 80 tot 120 kleine maaltijden per dag nodig. 

Als u uw konijn droogvoert geeft, kunt u kiezen uit twee soorten droogvoer: korrels en gemengd droogvoer. Droogvoer bevat veel kcal, let er dus op dat u uw konijn niet teveel droogvoer geeft, dan wordt uw konijn snel te dik. Konijnen zijn gewend om de kleurrijkste brokjes uit het droogvoer te eten, u moet erop letten dat uw konijn alle soorten en kleuren brokjes en de biks opeet, in elk ander kleur brokje zitten andere voedingsstoffen. Het is belangrijk dat uw konijn alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Merkt u dan uw konijn steeds minder water drinkt op een dag? Neem dan contact met ons op door te bellen naar de praktijk in Leende (040-2061682) of in Heeze (040-2261349). Heeft uw konijn last van zachte keutels? Wellicht voedt u uw konijn het verkeerde voedsel. Het is belangrijk voor de groei en de gezondheid van het konijn om de juiste en de juiste hoeveelheid voedsel aan het konijn te geven. Wat nog meer belangrijk is bij het zorgen voor een konijn, leest u op deze pagina.

Maak een afspraak