Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Zijn eikels giftig voor honden?

Tijdens de herfst valt er van alles uit de bomen en liggen overal bladeren en eikels op de grond. 

Neem contact op

Zijn eikels giftig voor honden?

Alle delen van de eikenboom zijn giftig, maar met name de jonge bladeren en de knoppen in het voorjaar en de nog groene eikels in het najaar, bevatten hoge concentraties tannines. 

Alle diersoorten kunnen intoxicatieverschijnselen ontwikkelen na het eten van grote hoeveelheden (jonge) eikenbladeren en (onrijpe, groene) eikels. Algemeen wordt gesteld dat herkauwers gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van ernstige vergiftigingen dan mono-gastrische dieren. Eikels worden gegeten door varkens, geiten, herten, everzwijnen, eekhoorns en bosmuizen, maar paarden, runderen en schapen verdragen ze slecht. Verder zijn er geen intoxicaties bekend bij honden en katten terwijl het wel bekend is dat honden eikels hebben opgegeten. Obstructie in het maag-darmkanaal kan in deze situatie een risico zijn

Eikels giftig voor honden - Dierenkliniek Coppelmans

Voorkomen van eten eikels hond

Wilt u voorkomen dat uw hond groene eikels eet tijdens de herfst? Kies dan vooral eikel-vrije uitlaatplekken uit. Kies niet voor weides en bossen waar tijdens de herfstmaanden veel eikels op de grond vallen. Houd uw hond en vooral pups in de gaten tijdens het uitlaten. Check of uw hond geen eikels eet en niet op een eikel kauwt. 

 

Eikels giftig honden - Dierenkliniek Coppelmans

Neem contact op voor eikelvergiftiging bij uw hond

Dierenarts Boschhoven staat te allen tijde voor de gezondheid van uw dier. Wij willen onze dierenbaasjes alert maken op het feit dat eikels gevaarlijk zijn! Heeft uw hond toch eikels gegeten of erop gekauwd en merkt u dat uw hond zeer ander gedrag vertoont? Neem dan alstublieft contact met ons op. Bel ons op 040-2061682. Wij zijn tevens 24/7 te bereiken op ons spoednummer 040-7200862.

Neem contact op