Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Laat uw hond nooit achter in de auto met warm weer!

Laat uw hond nooit achter in de auto met warm weer!

De zomer is een tijd van plezier en avontuur, maar het brengt ook enkele uitdagingen met zich mee, vooral als het gaat om het welzijn van onze huisdieren. Een van de grootste gevaren waar honden aan worden blootgesteld tijdens de warme maanden, is de hitte in de auto. Het kan verleidelijk zijn om uw hond even achter te laten terwijl u snel een boodschap doet, maar het is van cruciaal belang om te begrijpen waarom dit een gevaarlijke praktijk is. In deze blog bespreken we de redenen waarom u uw hond nooit in de auto moet achterlaten bij warm weer en delen we belangrijke feiten over de snel stijgende temperaturen in een auto.

Do's en Don'ts tijdens de hitte

5 redenen waarom u uw hond nooit in de auto moet achterlaten bij warm weer

  1. Warmte en hitte-gerelateerde ziekten: Honden kunnen niet zo goed zweten als mensen. Waar mensen over zweetklieren op praktisch hun hele lijf beschikken, kunnen honden warmte alleen kwijt via de voetkussentjes en hun bek. Dit zorgt ervoor dat ze minder efficiënt warmte kunnen afvoeren. Wanneer u uw hond in een afgesloten auto achterlaat, stijgt de temperatuur razendsnel, zelfs bij milde buitentemperaturen. In slechts enkele minuten bereikt de temperatuur in de auto gevaarlijke niveaus. Dit kan leiden tot hitte-uitputting, beroerte, orgaanfalen en zelfs de dood van uw geliefde huisdier.

  2. Snel stijgende temperaturen: Het is belangrijk om te begrijpen hoe snel de temperaturen in een auto kunnen stijgen, zelfs op een gematigde zomerse dag. Studies hebben aangetoond dat de temperatuur in een auto binnen 10 minuten met maar liefst 10 graden Celsius kan stijgen. Na 30 minuten kan de temperatuur oplopen tot wel 20 graden Celsius boven de buitentemperatuur. Dit betekent dat zelfs als het buiten 25 graden Celsius is, de temperatuur in de auto in korte tijd kan oplopen tot 45 graden Celsius!

Hitte in auto en op asfalt - Dierenarts Boschhoven

  1. Gevaren van oververhitting: Oververhitting kan snel optreden bij honden en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Symptomen van oververhitting bij honden zijn onder andere hijgen, kwijlen, zwakte, braken, diarree en collaps. In ernstige gevallen kan het leiden tot levensbedreigende aandoeningen zoals hitteberoerte en orgaanfalen. Het is essentieel om deze risico's serieus te nemen en ervoor te zorgen dat uw hond nooit in een hete auto wordt achtergelaten. Denkt u dat uw hond last heeft van een hitteberoerte? Neem dan direct contact op met onze dierenkliniek in Leende of Heeze. Snel handelen is hierbij cruciaal!

  2. Ventilatie en schaduw zijn niet voldoende: Sommige mensen denken misschien dat het openen van een raam of het parkeren in de schaduw voldoende bescherming biedt voor hun hond, maar dit is een misvatting. Zelfs met ventilatie en schaduw kan de temperatuur in een auto nog steeds snel stijgen en gevaarlijke niveaus bereiken. Laat uw hond nooit zonder toezicht in een auto, ongeacht de omstandigheden.

Laat nooit uw hond achter in een auto tijdens warmte - Dierenarts Boschhoven

  1. Bescherm uw beste vriend: Uw hond is uw trouwe metgezel en verdient de beste zorg en bescherming, vooral tijdens warm weer. Neem verantwoordelijkheid voor hun welzijn door ervoor te zorgen dat ze altijd in een veilige en koele omgeving zijn. Als u uw hond mee wilt nemen tijdens uw uitstapjes, zorg er dan voor dat u hem nooit alleen in de auto achterlaat, zelfs niet voor een korte tijd.

Geen hond mag achterblijven in een auto met warm weer!

Het achterlaten van uw hond in een auto bij warm weer kan rampzalige gevolgen hebben. Begrijp de risico's van hittegerelateerde ziekten en de snel stijgende temperaturen in een auto. Bescherm uw trouwe metgezel en neem de verantwoordelijkheid om uw hond nooit zonder toezicht in een auto achter te laten. Houd uw huisdier veilig, gezond en gelukkig tijdens de zomermaanden door samen te genieten van koelere activiteiten en voldoende rust en hydratatie te bieden. Lees onze verkoelingstips voor dieren in de zomer en houd uw huisdier koel. Heeft u het gevoel dat uw hond last heeft van oververhittig? Neem dan direct contact op met onze dierenarts of breng snel een bezoek aan onze kliniek in Leende of Heeze. 

Bel onze kliniek

Tags: