Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Wist u dit al over vlooien?

Vlooien zijn een veelvoorkomend probleem bij huisdieren. Ze kunnen niet alleen uw huisdieren irriteren, maar ook uzelf en uw gezin. In deze blog gaan we dieper in op vlooien, hoe u ze kunt herkennen, effectief kunt behandelen en hoe u ze kunt voorkomen.

Neem contact op

 

Vlooien in het voorjaar

Het voorjaar weer zorgt voor teken en vlooien bij onze huisdieren. Heeft uw huisdier jeuk? Er kunnen verschillende oorzaken voor de jeukklachten zijn, maar momenteel staan vlooien met eventueel zelfs een allergie voor het speeksel van de vlo, op nummer één. De patiënten met jeukklachten in onze kliniek hebben meestal last van vlooien. Ziet u vlooien of teken? Behandel uw huisdier dan met een:

  • pipet
  • tablet
  • halsband

Hierbij is het net wat uw huisdier (en u) prettig vindt om te gebruiken. Uiteraard kunt u ook kiezen voor een preventieve behandeling tegen deze onwelkome gasten. Deze producten liggen het hele jaar op voorraad in Leende en Heeze. U hoeft voor het afhalen van preventieve middelen niet per se een afspraak te maken bij de dierenarts, de assistente helpt u graag met het advies hierover en helpt u met het toedienen ervan aan uw huisdier. Maar voorkomen is beter dan genezen! Zorg ervoor dat u het huis vaak stofzuigt, vergeet daarbij ook de plekken waar uw huisdier vaak komt, niet mee te nemen!

Hond en kat hebben last van vlooien - Dierenkliniek Coppelmans

Vlooien in het najaar

Hoewel vlooien vaak geassocieerd worden met de warmere maanden, kunnen ze ook in het najaar een probleem vormen voor onze huisdieren.

  • Het is binnenshuis warmer. In het najaar zetten we de verwarming aan en zorgen we voor een warme omgeving binnenshuis. Dit creëert een ideale omgeving voor vlooien om te gedijen.
  • Huisdieren brengen minder tijd in de buitenlucht door. Door kortere dagen en kouder weer brengen huisdieren vaak meer tijd binnenshuis door. Dit vergroot de kans op blootstelling aan vlooien die zich al in huis bevinden.
  • Vlooien hebben een langere levenscyclus in koel weer: De levenscyclus van vlooien kan langer duren bij koeler weer. Dit betekent dat vlooienlarven langer in de omgeving kunnen overleven voordat ze zich tot volwassen vlooien ontwikkelen.

Hoe vlooien herkennen?

Vlooien zijn hele kleine, bruinzwarte, insecten die ongeveer even groot zijn als een rijstkorrel. Vlooien komen veel voor in Nederland en vormen een vervelende situatie als uw huisdier hier last van heeft. De kleine beestjes herkent u aan:

  • kleine kop
  • groot lijf
  • lange pootjes
  • 1-3mm groot
  • springt gemakkelijk tot 1m ver!

De vrouwtjesvlo nestelt zich op uw huisdier, zuigt zich vol met bloed en legt eitjes op de huid van uw dier. Uw hond of kat krijgt door het speeksel van de vlo jeuk en begint met krabben. Doordat uw huisdier begint met krabben, vallen de eitjes van uw huisdier af en komen de eitjes mogelijk op de grond terecht. Uit de eitjes komen larven die zich voeden met huidschilfers die bijvoorbeeld in kussens en tapijten zitten. Als de larve groot genoeg is ontpopt hij zich na een tijdje tot een volwassen vlo. Deze volwassen vlo springt weer op uw hond of kat en zo begint de hele cyclus weer van voor af aan. Doordat een vlo tientallen eitjes per dag legt, ontstaat er al snel een vlooienplaag in huis.

Vlooien bij hond en kat - Dierenkliniek Coppelmans

Hoe vlooienplaag bestrijden?

Er zijn een aantal manieren om een vlooienplaag te bestrijden. Zorg ervoor dat u uw huisdier regelmatig check op vlooien. Doet u dit niet, dat is de kans groot dat de vlooien zich niet alleen nestelen op uw huisdier, maar ook op uw meubilair gaan zitten. Pas de volgende tips toe wanneer u last heeft van vlooien:

  • Stofzuigen

Stofzuig het hele huis als u merkt dat uw huisdier last heeft van vlooien. Denk bij het stofzuigen ook vooral aan plekken waar u moeilijk bij komt, dit zijn vaak deplekken waar vlooien zich nestelen. Kussens en naden van kussens op de bank, ook tussen de kussens van de bank in. Tapijten en de randen van het tapijt en tussen de zitting van stoelen moet u goed stofzuigen.Stofzuig de katten- of hondenmand zeer nauwkeurig en vaak, zo krijgen vlooien minder de kans om hun eitjes te leggen en zal de vlo doodgaan. Klop hondenmanden of -kleden buiten eerst goed uit voordat u begint met stofzuigen. Heeft uw huisdier ook in de auto gezeten? Ook dan is het verstandig om de bekleding van de auto te stofzuigen. Maak de stofzuiger of de stofzuigerzak schoon nadat u klaar bent met schoonmaken. Vlooien vinden gemakkelijk hun weg weer naar buiten via de slurf van de stofzuiger. Gooi de zak meteen weg en gebruik voor elke grote stofzuigbeurt een nieuwe zak.

  • Niet dweilen

Het klinkt wellicht een beetje raar, maar als u last heeft van vlooien, is het verstandig om enige tijd even niet te dweilen. Vlooien zijn namelijk dol op vohtige oppervlakten. Kieren tussen houten planken vormen gemakkelijk een broedhol voor vlooien. Wilt u toch dweilen? Gebruik dan wat schoonmaakazijn in het water. Schoonmaakazijn doodt de vlooien en kan dus wel worden gebruikt voor het dweilen van de grond. 

  • Heet wassen

Was oppervlakten waar uw hond of kat gebruik van heeft gemaakt, zo heet mogelijk. Hondenmanden, kattenkleden en andere kussens waar uw hond of kat geregeld op ligt, moeten zo snel mogelijk zo heet mogelijk gewassen worden. Was als kan, op 90 graden. Mocht het materiaal deze hitte niet aankunnen, was dan op 50 of op 60 graden. De eitjes en larven van vlooien overleven niet bij zulkehoge temperaturen, waardoor de eitjes en de larven van vlooien doodgaan. Was ook kussens van de bank, kleden of tapijten.

  • Vacuüm afsluiten

Is het niet mogelijk om bijvoorbeeld de kussens van de bank te wassen? Stop de kussens dan een tijdje in een vacuüm afgesloten zak waar geen lucht bijkomt. Ook op deze manier overleven de vlooien het niet door een gebrek aan zuurstof. 

Behandeling tegen vlooien - Dierenkliniek Coppelmans

Behandel uw huisdier tegen vlooien

Als uw hond of kat last heeft van vlooien, is het verstandig uw huisdier te laten behandelen tegen vlooien. Er zijn verschillende manieren om uw hond of kat te behandelen tegen vlooien:

  • Pipetbehandeling. Door maandelijks een pipetbehandeling bij uw kat of hond uit te voeren, krijgen vlooien geen kans om zich te nestelen op de huid. Dit is een preventieve maatregel en zorgt ervoor dat u vlooien voorblijft.
  • Vlooienshampoo. U kunt uw hond of kat wassen met vlooienshampoo. Deze speciale shampoo doodt de beestjes en zorgt ervoor dat eitjes en larven afsterven. Honden laten deze behandeling gemakkelijker toe dan katten. Katten houden niet van water en houden er al helemaal niet van om gewassen te worden.
  • Halsband. Er zijn speciale halsbanden die vlooien tegengaan. Deze halsbanden werken maximaal 8 maanden. 
  • Omgevingsspray. Met een omgevingsspray sprayt u een vloeistof in de omgeving en op oppervlakten om de vlooien te doden. Bij het gebruiken van een omgevingsspray is het belangrijk dat u eerst stofzuigt en daarna sprayt. Het stofzuigen veroorzaakt een bepaalde trilling waardoor de larven zich ontpoppen, de omgevingsspray doodt vevolgens de larven en gaat de vlooien tegen. 

Voorkomen is beter dan genezen

Ook dit geldt voor vlooien: zorg ervoor dat u vlooien voorkomt in plaats van dat u vlooien moet bestrijden of genezen bij uw huisdier. Stofzuig daarom regelmatig, vooral op de plekken waar uw huisdier vaak komt. Maak oppervlakten schoon en was manden en kleden geregeld op een hoge temperatuur. Vlooien komen het meest voor in het voorjaar, toch is het aan te raden om uw huisdier het hele jaar door te behandelen tegen vlooien. Zo is uw huisdier ook in de koudere maanden beshermt tegen vlooien en kan het gerust snuffelen met andere honden en omgaan met andere katten in de buurt.

Meer informatie? Neem contact op!

Voor meer informatie over vlooienbehandelingen als pipetten en vlooienhalsbanden, neemt u contact op met Dierenarts Boschhoven in Leende of Heeze. Bel de locatie Leende op het telefoonnummer 040-2061682 of de locatie Heeze op het telefoonnummer 040-2261349. Heeft u andere vragen over vlooien? U kunt ons ook altijd bereiken per e-mail. Stuur een e-mail naar info@dierenartsboschhoven.gardenconnect.com en wij komen zo snel mogelijk bij u terug. 

Neem contact op