Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Ontwormen kat

Heeft uw kat last van wormen? Dit is een veelvoorkomend probleem bij katten. Wormen bij katten zijn zeer schadelijk voor de gezondheid. Wormen zorgen voor beschadiging van de organen en veroorzaken infecties. Het vervelende aan wormen bij katten is dat u er niet zomaar vanaf komt. In dit artikel geven we u meer informatie over de soorten wormen bij katten, de symptomen van wormen bij katten, het ontwormen van katten en hoe u wormen bij uw kat voorkomt.

Hoe ontstaan wormen bij katten

De levenscyclus van een worm loopt via de ontlasting van besmette dieren. Wanneer een besmette kat poept, komen er wormeitjes in de omgeving terecht. Deze eitjes ontpoppen zich tot larve en kunnen jarenlang overleven. Een kat kan tot 200.000 wormeitjes per dag uitscheiden. Uw gezonde kat kan in aanraking komen met vervuilde ontlasting in bijvoorbeeld zandbakken, parken, speeltuinen of tuinen. Wanneer uw kat zijn of haar vacht schoonlikt, komen er mogelijk wormlarves in de darmen van uw kat terecht en ontwikkelen de larven zich tot volwassen worm. Deze worm produceert weer eitjes en dan begint de cyclus weer opnieuw. 

Ontwormen kat - Dierenarts Boschhoven

Lintworm

Een veelvoorkomende wormensoort bij katten is de lintworm. Dit is een platte worm die zich in het darmkanaal van de kat bevindt. Er zijn verschillende manieren waarop een kat een lintworm kan oplopen. 

  • Aanraking of inslikken van besmette vlooien tijdens het likken van de vacht.
  • Jagen op of eten van kleine knaagdieren als muizen en ratten. 

Spoelworm

Spoelwormen zijn inwendige darmparasieten en lijken een beetje op een spagetthisliert. Spoelwormen produceren tot wel 200.000 eitjes per dag. Deze eitjes zijn met het blote oog niet zichtbaar in de ontlasting. Katten raken besmet met de spoelworm door:

  • Aanraking met geïnfecteeerde wormeitjes in de directe omgeving (besmette aarde)
  • Eten van besmette kleine zoogdieren
  • Drinken van besmette moedermelk

Longworm

Deze wormen vormen vooral problemen in de longen. Katten krijgen het vaak benauwd, hoesten veel en verliezen daardoor gewicht. Dit lijkt sterk op astma. Katten raken besmet met longwormen door: 

  • Contact of eten van slakken, slakkenslijm of slakkenontlasting.
  • Eten van besmette kleine zoogdieren als muizen, kikkers, vogels, etc. 

Ontwormen kat - Dierenarts Boschhoven (2)

Worm kat symptomen

De symptomen van wormen bij katten hangen van het soort worm, de leeftijd en de afweer van de kat af. Volwassen katten hebben over het algemeen minder klachten dan kittens. Daarom is het niet altijd duidelijk te herkennen of een kat last heeft van wormen. Kittens en oudere katten hebben meer klachten bij wormen, dit merkt u dat aan het volgende: 

  • jeuk aan de anus (veel ‘sleetje rijden’)
  • wormpjes of wormeitjes zichtbaar in de ontlasting (lijken op rijstkorrels)
  • regelmatig braken
  • last van diarree
  • slechte vachtconditie / doffe vacht
  • gewichtsverlies
  • slechte groei

Hoe weet ik of mijn kat last heeft van wormen? 

Wormen zijn vaak niet te zien met het blote oog. Om vast te stellen of uw kat is besmet met wormen, voert de dierenarts een ontlastingonderzoek uit. Dit ontlastingsonderzoek toont aan of uw kat daadwerkelijk last heeft van een worminfectie. Is tijdens een ontlastingsonderzoek vastgesteld dat uw kat last heeft van wormen, dan laat u uw kat ontwormen door de dierenarts. 

Kat diarree - ontwormen kat - Dierenarts Boschhoven

Ontwormen kat

Er bestaan verschillende soorten medicatie en behandelingen voor verschillende soorten worminfecties:

  • Ontwormen met een pipet in de nek
  • Ontwormen met tabletten

Volwassen katten hebben over het algemeen weinig last van een worminfectie, maar vormen wel een besmettingsbron voor andere dieren en voor uzelf. 

Wormen voorkomen bij kat

Wilt u wormen bij uw kat voorkomen, dan raden wij u het volgende aan: 

  • Ontworm gemiddeld elke drie maanden preventief tegen wormen of voer een ontlastingsonderzoek uit. 
  • Bestrijd vlooien bij uw kat. Vlooien zijn nauw verbonden met lintwormen en vormen keer op keer weer voor een nieuwe besmetting.
  • Houd het huis, uw meubels, uw handen en uw kat schoon. 
  • Zorg dat stof zich niet ophoopt, hierin bevinden zich namelijk vaak besmette vlooieneitjes. 
  • Verschoon regelmatig de kattenbak.

Kattenbak verschonen - ontwormen kat - Dierenarts Boschhoven

Schema ontwormen kat

Kittens zijn vaak al besmet met spoelwormen als ze nog in de baarmoeder zitte. Wij raden daarom aan om uw kat te ontwormen op de volgende leeftijden: 3 weken, 5 weken, 7 weken, 9 weken, 3 maanden, 4 maandne, 5 maanden, 6 maanden, 9 maanden, 1 jaar.  Na 1 jaar geeft de dierenarts een op maat gemaakt ontwormingsadvies. Katten die vaker buiten komen of vaker muizen vangen, krijgen het advies om vaker te ontwormen dan katten die veel binnen blijven. Dierenartsen raden gemiddeld aan om katten elke 3 maanden te ontwormen. Heeft u vragen hierover of wilt u een persoonlijk advies? Neem dan contact op met ons in Leende (040-2061682) of Heeze (040-2261349). 

Worminfectie besmettelijk voor mensen

Sommige wormen zijn ook besmettelijk voor mensen. Ziekten die dieren overdragen aan mensen noemen we een zoönose. Voorbeelden van een zoönose zijn de spoelworm, lintwormen, vlooien en teken. Vooral kinderen lopen een verhoogd risico op een besmetting met wormen. Zij spelen bijvoorbeeld in zandbakken, speeltuinen, parken of tuinen met vervuilde aarde. Ook volwassenen hebben kans op wormen via ongewassen groenten of het aaien van besmette dieren. Een spoelworminfectie bij mensen verspreidt zich naar verschillende organen, wat mogelijk astma, eczeem, epilepsie en blindheid veroorzaakt.

Kat poept in zandbak - ontwormen kat - Dierenarts Boschhoven

Anti wormen kat Leende en Heeze

Sommige ontwormingskuren zijn enkel verkrijgbaar via onze dierenarts. Wij bieden ook anti-worm en anti-vlo middelen. U kunt bij ons terecht voor verschillende ontwormingstabletten en ontworkimgskuren in de vorm van een pipet. Ons personeel is ook altijd bereid om uw vragen te beantwoorden. Kom langs of bel onze kliniek in Leende (040-2061682) of Heeze (040-2261349). 

Maak een afspraak

Tags: