Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Oogdrukmeting

Een oogdrukmeting helpt om een diagnose te stellen voor een oogaandoening. Een te hoge druk op het oog wordt ook wel glaucoom genoemd. Een te lage druk past bij een ontsteking van het oog. Vaak lijken de symptomen een beetje op elkaar: in beide gevallen kun je een rood oog, een blauwe waas of pijn zien. Een te hoge druk ontstaat doordat het kamerwatervocht niet voldoende uit het oog wordt afgevoerd. Soms wordt de druk op het oog hoger en kan het dier blind raken. Heeft uw huisdier last van een te hoge druk op het oog, oftewel glaucoom? Om dit te diagnosticeren kan een oogdrukmeting plaatsvinden bij Dierenarts Boschhoven in Leende of in Heeze. Onze dierenartsen doen er alles aan om de druk op het oog te verlagen. 

Wat is de oorzaak van glaucoom?

Glaucoom kan komen door een afwijking in het afvoerapparaat (primair glaucoom) of als gevolg van een andere afwijking aan het oog zoals een lensluxatie of ontsteking van de iris (secundair glaucoom).

Glaucoom oogdrukmeting hond - Dierenarts BoschhovenVerschijnselen van te hoge oogdruk

U merkt binnen een korte tijd dat de druk in het oog plotseling verhoogt. De volgende verschijnselen zijn dan merkbaar:

  • Pijnlijk oog
  • Blauw-wittig hoornvlies
  • Een rood oog: meer bloedvaten zichtbaar in de witte oogrok
  • Een grote pupil die niet meer reageert op fel licht
  • Soms minder of geen gezichtsvermogen
  • Soms een vergroot, uitpuilend oog

Herkent u bovenstaande verschijnselen bij uw hond, kat, konijn of cavia? Neem dan direct contact met ons op. Uw huisdier moet snel geholpen worden aan het oog. Onze dierenartsen doen er alles aan om te voorkomen dat uw huisdier blind raakt. Neem direct contact op.

Oogdrukmeting bij huisdieren

Glaucoom is een te hoge oogdruk in de oogbol waardoor uw huisdier blind kan worden.  Als u Dierenarts Boschhoven bezoekt, bekijkt de dierenarts eerst de oorzaak van het glaucoom. Is er sprake van primair of secundair glaucoom? Als het ene oog is aangetast met glaucoom, bestaat er ook een kans dat het ander oog wordt aangetast. Het is dus belangrijk dat u zeker niet te lang wacht met een aandoening aan het oog. We kunnen helaas niet alle ogen redden van glaucoom. Maar het helpt om er zo snel mogelijk bij te zijn.   

Hoe verloopt een oogdrukmeting?

Met behulp van een speciaal instrument, de Tonovet. Er komt een klein pinnetje uit het instrument, dat het hoornvlies herhaaldelijk aanraakt om de druk te meten. Het oog hoeft hiervoor niet verdoofd te worden, het is namelijk niet pijnlijk. De druk van het oog verschijnt op het scherm waardoor de dierenarts een duidelijk beeld van de toestand in het oog krijgt. De behandeling van glaucoom begint met het toedienen van medicatie, wat de druk in het oog verlaagt. Heel soms wordt gekozen voor een chirurgische behandeling. Door regelmatig de oogdruk te meten, kan glaucoom onder controle gehouden worden.

Glaucoom te hoge druk oog hond oogdrukmeting - Dierenarts BoschhovenHuisdier blind door glaucoom

In 50% van de gevallen raakt een oog met glaucoom uiteindelijk toch blind. Soms blijft het oog pijnlijk, ook na de medicatie. Het is dus belangrijk dat u zo snel mogelijk contact met ons opneemt. Indien uw huisdier niet goed reageert op de oogdrukverlagende medicijnen, dient soms het oog in zijn geheel verwijderd te worden. Dit is wellicht voor u een nare ingreep, maar dit helpt uw huisdier zeker. Een dier dat pijn heeft aan een oog en er niet meer mee ziet, belemmert zichzelf in zijn leven. Het verwijderen van een oog zorgt ervoor dat deze weer pijnvrij door het leven kan.

 

Neem contact op voor een oogdrukmeting

Merkt u dat uw huisdier last heeft van een pijnlijk oog? Wij kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar neem alstublieft snel contact op met onze dierenkliniek. U bereikt ons 24/7 op ons spoednummer 040-2061682

Maak direct een afspraak