Castratie en sterilisatie

U kunt bij Boschhoven Kliniek voor Dieren terecht voor zowel castratie als sterilisatie behandelingen. Voor een behandeling van uw huisdier neemt u altijd eerst even contact op om een afspraak te maken in onze praktijk in Leende of in Heeze. Ook kunnen wij u dan uiteraard veel meer informatie geven over de castratie en sterilisatie van uw hond

Castratie van uw hond in Heeze of in Leende

Castratie is een ingreep die bij heel veel mannelijke dieren gebeurd, zoals de hond, kat, konijn etc. Bij de castratie worden de testikels verwijderd en worden er bijna geen mannelijke hormonen meer geproduceerd. De belangrijkste redenen om uw huisdier te laten castreren zijn:

  • minder neiging om weg te lopen;
  • minder dominant gedrag;
  • niet meer kunnen zorgen voor nakomelingen.

De beste leeftijd om uw hond te castreren is, afhankelijk van het ras, rond de leeftijd van 1 jaar. Voor de katers is dat rond 7 maanden leeftijd, of wanneer de kater “vlaggetjes” gaat uitzetten. Wanneer rond deze tijd gecastreerd wordt, zal dit ook het beste effect op het gedrag hebben. Wanneer veel later gecastreerd wordt, kan een deel van het gedrag al aangeleerd zijn en zal castratie mogelijk minder effect hebben.

Sterilisatie van uw hond

Sterilisatie is het verwijderen van de eierstokken bij bijvoorbeeld honden of katten. Hierdoor kan de hond niet meer loops worden en de kat niet meer krols. De baarmoeder wordt, als daar geen aanleiding toe is, niet weggehaald. De belangrijkste redenen om uw huisdier te laten steriliseren zijn:

  • geboortebeperking;
  • preventie van melklijsttumoren (alleen bij hond);
  • preventie van loopsheid;
  • preventie van baarmoederontsteking.

Melklijsttumoren ontstaan op latere leeftijd doordat elke keer wanneer de hond een loopsheidcyclus doorloopt de kliercellen van de melklijsten geactiveerd worden. Op latere leeftijd kunnen die kliercellen ontsporen en gaan ze agressief delen, wat zorgt voor het ontstaan van een melklijsttumor. Deze kunnen of goedaardig of kwaadaardig zijn. Sterilisatie zorgt voor het stoppen van de loopsheidcyclus en een sterke afname van de kans op melklijsttumoren. Indien de teef gesteriliseerd wordt voor de 2e loopsheid, is de kans op melklijsttumoren met een factor 7 gedaald. Baarmoederontsteking ontstaat door het slechter functioneren van de baarmoeder op latere leeftijd. Elke keer als een teef loops wordt, maakt de baarmoeder zich klaar voor een eventuele dracht. Komt er geen dracht, dan gaat de baarmoeder in rust. Wanneer dit proces niet goed verloopt, kan er een etterige levensbedreigende ontsteking ontstaan in de baarmoeder. Het beste is dan de baarmoeder te verwijderen. Gesteriliseerde teefjes hebben geen cyclus meer en dus ook geen kans meer op een baarmoederontsteking.

Dierenarts Boschhoven voor castratie en sterilisatie van uw hond

Bij Boschhoven Kliniek voor Dieren staan wij met veel plezier klaar voor u en uw hond! Samen met onze gepassioneerde en gespecialiseerde dierenartsen en -assistenten en diverse nieuwe technieken verzorgen wij onder andere castraties en sterilisaties van uw hond. Tegenwoordig hebben wij bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om te steriliseren met een kijkoperatie, wat diverse voordelen biedt in vergelijking met de klassieke operatie. Uiteraard kunt u met al uw vragen over de procedure bij ons terecht. Neem gerust contact met ons op, dan staan wij u graag te woord!