Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

 • Dutch (Netherlands)
 • English (United Kingdom)

Op vakantie met uw hond

Vakantie met huisdier

Houd er rekening mee dat u voorbereidingen moet treffen als u op vakantie gaat met uw huisdier. Wij zetten een aantal veelgestelde vragen voor u op een rijtje. Heeft u vragen naar aanleiding van deze pagina? Neem contact met ons op door te bellen naar 040-2061682 in Leende en 040-2261349 in Heeze.

Welke infectieziekten voor honden bestaan er in Europa?

U vraagt zich misschien af wat u moet weten voordat u op vakantie gaat met uw hond. Er bestaat een aantal ernstige ziektes in het buitenland die in Nederland (bijna) niet voorkomen. Deze ziektes worden overgebracht door teken en stekende insecten. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden voor uw huisdier als hij of zij mee op vakantie gaat.

In de volgende staan verschillende aandoeningen beschreven, aan het einde vindt u ons advies over de preventie van de aandoeningen.

Babesia (wordt ook overgedragen door Nederlandse teken) 

Babesiose is een infectieziekte, veroorzaakt door een bloedparasiet (Babesia Canis), welke door teken op de hond wordt overgebracht. Babesia dringt binnen in de rode bloedcellen, wat binnen korte tijd tot ernstig verval van rode bloedcellen leidt.

Hartworm 

Hartwormen zijn wormen die zich in het hart kunnen bevinden bij hond- en katachtigen. De infectie wordt namelijk overgebracht door bloedzuigende muskieten. De hartwormen bevinden zich in het hart. Hierdoor gaat het uithoudingsvermogen verminderen en kan er een keertje worden gehoest. Later treden er ernstiger klachten op, zoals gewichtsverlies, bloedarmoede, leververgroting, vocht in de buikholte en ademhalingsproblemen met uiteindelijk sterfte.

Leishmania

Leishmania is een parasitaire ziekte in het bloed die overgebracht wordt door zandvliegen. De afweercellen worden kapot gemaakt, de ogen, huid en organen kunnen aangetast worden. De ziekteverschijnselen kunnen zelfs tot enkele jaren na de vakantie ontstaan.

Hondsdolheid

Hondsdolheid (rabiës) is een virale infectie bij zoogdieren. Overdracht vindt plaats door speeksel. Dieren die besmet zijn, zijn of juist agressief of heel tam en kunnen een ander infecteren dmv bijten. Als er eenmaal ziektesymptomen zijn, is de ziekte dodelijk.

Ziekte van Lyme 

Lyme (wordt ook overgedragen door Nederlandse teken) wordt veroorzaakt door de spirocheet Borrelia burgdorferi, die overgebracht wordt door teken. Teken zijn voornamelijk actief als de buitentemperatuur boven de 8 °C is.Een hond kan subklinisch geïnfecteerd zijn, of klachten krijgen zoals sloom zijn, braken, weinig eetlust hebben, koorts en opzette gewrichten met stijfheid.

Echinococcus 

De vossenlintworm (zoönose, ook in Nederland , mn Oost-Groningen en Zuid-Limburg) wordt overgebracht via de ontlasting van vossen, honden, katten en kan dus ook opgenomen worden via besmet fruit zoals bramenstruiken.


Vakantie met hond


 

In Nederland
Een goede teken en vlooienpreventie:

 • Advantix® pipetten 1x per maand (ook tegen stalvliegen)
 • Seresto® halsband 1x per 8 maanden
 • Bravecto® tablet oraal 1x per 3 maanden

Bovendien een goede wormen behandeling 4x per jaar met Milbemax® tabletten, of indien naar Oost-Groningen of Zuid-Limburg Milbemax® tablet 1x per maand.

Naar Noorwegen, Finland en Verenigd Koninkrijk

 • 1-5 dagen voor vertrek ontwormen tegen lintwormen met Milbemax®: (dient ook afgetekend te worden in het paspoort)

Voor andere combinaties bel of bezoek onze kliniek in Leende of Heeze.

Naar het Middellandse Zeegebied en onder de lijn Parijs-Milaan
Een goede preventie tegen teken, zandvliegen en hartwormmuggen:

 • Scalibor® halsband. Omdoen minimaal 2 weken voor vertrek, werkt 6 maanden tegen teken, zandvliegen en hartwormmuggen
 • Advantix® pipet voor op de huid, toedienen minimaal 2 dagen voor vertrek, werkt 3 weken afwerend tegen zandvliegen, stalvliegen en muggen en afwerend en dodend voor teken gedurende 3 weken
 • Vectra3D® pipet toedienen 2 dagen voor vertrek, werkt 3 weken afwerend tegen zandvliegen en muggen, afwerend en dodend voor teken gedurende 3 weken
 • Milbemax®tablet om te voorkomen dat een hartwormlarf ontwikkelt tot een volwassen worm. Toedienen een maand voor de dag van vertrek, daarna maandelijks tot 30 dagen na terugkomst. Of indien in combinatie met Advantix® pipet bij thuiskomst en 30 dagen na terugkomst, of bij vakantie > 4 weken maandelijks tot 30 dagen na terugkomst.

Reisziekte


 

Ongeveer 1 op de 6 honden heeft last van reisziekte.

Reisziekte bij honden gaat gepaard met:

 • misselijkheid
 • braken
 • kwijlen
 • angst

Dit is heel vervelend voor de hond en voor u. Preventief kunt u zorgen voor rustig rijgedrag, frisse lucht, regelmatig pauze en geruststellling. Daarnaast adviseren wij u om gebruik te maken van Cerenia®, speciaal ontwikkeld en heel goed werkzaam voor honden met reisziekte.

Overige adviezen in verband met reizen over de grens

 • Uw huisdier dient gechipt te zijn, controleer ook de registratie op www.chipnummer.nl
 • Uw huisdier dient gevaccineerd te zijn met het Rabiës vaccin, minimaal 3 weken voor vertrek, het paspoort waarin deze enting bijgeschreven staat, dient meegenomen te worden
 • Neem regelmatig een pauze om de hond uit te laten en te laten drinken
 • Zorg voor voldoende frisse lucht in de auto, een hond kan zijn warmte veel minder goed kwijt dan wij omdat hij niet kan transpireren

Bezoek de website www.licg.nl (website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren) in verband met aanvullende eisen per land.
Buiten de EU wordt vaak een bloedonderzoek naar Rabiës verplicht gesteld, dat al maanden voor vertrek gedaan moet worden.

Bijzonderheden in het buitenland:

 • Voor enkele landen, bijvoorbeeld Verenigd Koninkrijk en Noorwegen, moet de hond 1-5 dagen voor vertrek ontwormd worden, dit moet door de dierenarts in het paspoort geschreven worden.
 • Voor enkele landen, bijvoorbeeld Duitsland, geldt dat de hond in een bench of met een hondengordel in de auto vervoerd moet worden.
 • Voor enkele landen geldt dat honden of enkele rassen gemuilkorfd over straat moeten.
 • Voor enkele landen, bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje, worden enkele hondenrassen, bijvoorbeeld Staffordshire Bulterriër en Rottweiler zonder stamboom, niet toegelaten.

Begin dus op tijd met de voorbereidingen van de vakantie met uw huisdier en neem contact op met ons bij vragen.

Een fijne vakantie voor u en uw huisdier, namens Boschhoven Kliniek voor Dieren!