Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Parasieten

Jeuk, rode puntjes, afgebeten haren, of zwarte puntjes. Heeft uw hond last van vlooien?

Komen vlooien voor in de winter?

Binnenshuis zijn vlooien niet seizoensgebonden. De temperatuur met de verwarming aan en de hoge luchtvochtigheid zijn ideale omstandigheden om het hele jaar door vlooien eitjes te laten ontpoppen tot volwassen vlooien.

Buitenshuis is tegenwoordig de kans op een vlooienbesmetting ook steeds langer aanwezig door het vochtige klimaat in Nederland, maar ook door de gematigde temperaturen in herfst en winter. Dit geldt ook voor een tekenbesmetting.

Hoe bescherm ik mijn hond of kat tegen vlooien en teken?

Bij laag risico gebieden volstaat een regelmatige controle van de vacht van uw huisdier met een kam. Maar bij een gemiddeld tot hoog risicogebied (struiken, hoog gras, bos) is een preventieve behandeling met pipetten (maand werkzaam), tabletten (3 maanden werkzaam hond) of halsband (7-8 maanden werkzaam) aan te bevelen.

Kunnen vlooien en teken ziektes overdragen op mijn hond of kat?

Naast de ontstekingen en jeuk die vlooien en teken veroorzaken, brengen ze ook ziektes over. Bijvoorbeeld niesziekte, bartonella, lintworm (door vlooien) en Lyme (door teken). Gaat u op reis met uw huisdier, kunnen buitenlandse parasieten ook andere (en ernstige) ziektes overbrengen omdat daar een ander klimaat heerst.

Wat kan ik nog meer doen bij ziektes die overgedragen worden door parasieten?

Het is dus naast een goede preventie voor parasieten ook belangrijk om regelmatig goed te ontwormen met een breed werkend ontwormingsmiddel en bij hoge infectiedruk met teken is het zelfs mogelijk om te vaccineren tegen de ziekte van Lyme. Voor reizen naar het buitenland hebben wij een aantal aanvullende adviezen, die u vindt onder het kopje ‘reizen met uw huisdier’.

In onze kliniek vindt u steeds de meest nieuwe effectieve producten tegen vlooien, luizen, teken, mijten en wormen, zodat er een goede bescherming kan plaatsvinden en resistentie zich niet kan ontwikkelen.

Maak een afspraak om vlooien bij uw hond tegen te gaan.