Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Blaasproblemen

De wetenschappelijke verzamelnaam voor blaasproblemen bij katten is FLUTD. Als oorzaken voor deze blaasproblemen onderkennen we twee groepen: een groep die met afsluiting van de blaas te maken heeft en een groep zonder afsluiting.

Blaasproblemen met en zonder afsluiting bij uw kat

In de groep zonder afsluiting van de blaas maken de bacteriële urineweg-infecties bij de kat slechts een zeer kleine groep uit. Veel belangrijker zijn de kristallen in de urine. In veel van de gevallen in deze groep vallen katten waarbij geen directe achterliggende oorzaak te vinden is (54%). Bij de katten waarbij de urinewegen afgesloten raken, vinden we als oorzaak met name plugjes ontsteking-materiaal en steentjes.

problemen-blaas-kat

Verschijnselen bij blaasproblemen

Het zal duidelijk zijn dat dit alles tot behoorlijk ongerief bij uw katten zal leiden. Hierbij zijn de meest voorkomende verschijnselen:

  • Frequent naar de bak gaan
  • Persen op de urine
  • Slechts kleine druppeltjes urine produceren met eventueel wat bloed
  • Zwelling
  • Veelvuldig het gebied onder de staart en de penis likken

Echter, soms is het enige teken van een FLUTD-probleem dat de kat plotseling naast de kattenbak gaat zitten in plaats van erin. Bedenk dus dat niet alle gevallen van naast de bak plassen een gedragsprobleem hoeft te zijn.

Onderzoek bij uw dierenarts is noodzakelijk om uit te zoeken wat er precies aan de hand is en wat de achterliggende oorzaak is van blaasproblemen. Vooral gecastreerde katers (met overgewicht) zijn gevoelig voor verstoppingen door steentjes in de punt van de penis. Dit is natuurlijk een zeer pijnlijke zaak en snel ingrijpen is dan ook noodzakelijk om verdere beschadigingen van blaas en nieren te voorkomen.

Behandeling van blaasproblemen bij katten

Voor de behandeling van de blaasontstekingen zonder aanwijsbare oorzaak lijkt het vermijden van stress, zoals veranderingen in de leefomgeving zeker een aanwijsbare rol te spelen. In het geval van kristallen of stenen in de blaas zal een speciaal dieet vaak levenslang noodzakelijk zijn om het terugkeren van de problemen te voorkomen.

Ook een verhoogde wateropname is aan te bevelen omdat dit het urinevolume aanzienlijk kan verhogen. Dit zorgt voor verdunning van o.a. de bouwstenen. Het toevoegen van zout aan voer kan een effectieve methode zijn om de waterconsumptie te stimuleren voor de vorming van verdunde urine. Dit moet echter voorzichtig gebeuren. De dierenarts zal eerst de nierfunctie moeten controleren anders kan bij schijnbaar gezonde katten zouttoevoeging leiden tot een progressieve verslechtering van de nierfunctie.

Meer informatie over blaasproblemen en de behandeling

Neem dus altijd eerst contact op of maak een afspraak om de dierenarts te laten controleren of het blaasprobleem werkelijk een FLUTD probleem is!

Maak direct een afspraak