Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Gebit

Katten zijn echte vleeseters en hebben daarom een erg scherp gebit. Het bestaat uit 30 tanden, waarvan de hoektanden en de scheurkiezen het belangrijkst zijn. Vanaf twee weken na de geboorte komen de eerste melktanden. Als katten zes maanden oud zijn, zijn alle tanden gewisseld en hebben ze hun definitief gebit.

Veel voorkomende afwijkingen aan het gebit van de kat

  • Gaatjes op de overgang wortel-kroon (FORL: Feline Odontoclastic Resorptive Lesions). Dit is een echte katten aandoening. Het leven van de tand komt bloot te liggen en dit kan erg pijnlijk zijn. Jammer genoeg kunnen we deze gaatjes niet vullen, maar trekken we de aangetaste tanden.
  • Ontsteking van het tandvlees en mondslijmvlies. Dit kan voorkomen variërend van subtiel tot heel erg. Uw kat wilt dan bijna niet meer eten en deze aandoening kan enorm pijnlijk zijn, het is dan ook erg van belang dat dit behandeld wordt.
  • Afgebroken hoektand. Bij katten liggen de wortelkanalen snel bloot, waardoor ze een ontsteking krijgen. Deze tanden kunnen onze specialisten behandelen met een wortelkanaalbehandeling. Ook is het mogelijk om deze tanden te trekken.

Gespecialiseerd in het kattengebit

Dierenarts Boschhoven is gespecialiseerd in het onderhouden van het gebit van uw kat. Onze dierenarts Dirk Spoorenberg heeft zich gespecialiseerd in tandheelkunde bij dieren. Hij is dan ook de aangewezen persoon om het gebit van uw kat zo mooi en gezond mogelijk te houden. Als katten eenmaal last hebben van het gebit, kan hun gezondheid namelijk snel aftakelen. Dit komt omdat zij door de pijn niet tot weinig gaan eten. Aangezien katten het niet snel aangeven als zij pijn hebben, is het soms lastig om hierachter te komen. Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole controlen wij ook altijd het gebit van uw kat. 

gebit-verzorging-kat

Meer informatie over de ideale verzorging van het gebit van uw kat

Wilt u meer informatie of tips over de verzorging van uw kat? Neem dan contact met ons op of kom langs bij één van onze praktijken in Heeze of Leende. 

Maak een afspraak