Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Parasieten

Jeuk, rode puntjes, afgebeten haren, of zwarte puntjes! Heeft uw kat last van vlooien? Parasieten kunt u voorkomen en eventueel ook bestrijden met de tips en informatie van Dierarts Boschhoven. Wij zorgen er samen met u voor dat uw kat zo gezond mogelijk is en geen last heeft van jeuk. 

Kat beschermen tegen vlooien en teken

Bij laag risico gebieden volstaat een regelmatige controle van de vacht van uw kat met een kam. Maar bij een gemiddeld tot hoog risicogebied (struiken, hoog gras, bos) is een preventieve behandeling met pipetten, tabletten of halsband aan te bevelen. Woont u dus in een gebied met bos en gaat uw kat naar buiten? Dan is het nodig om uw kat tegen vlooien en teken te beschermen. Als het toch te laat is of u bent de bescherming een keer vergeten en u vindt een teek, dan kunt u deze het beste met een speciale tekentang verwijderen. 

preventie-vlooien-teken-katten

Ziektes door vlooien en teken

Naast de ontstekingen en jeuk die vlooien en teken veroorzaken, brengen ze ook ziektes over. Bijvoorbeeld niesziekte, bartonella, lintworm door vlooien en Lyme door teken. Gaat u op reis met uw huisdier, kunnen buitenlandse parasieten ook andere ernstige ziektes overbrengen omdat daar een ander klimaat heerst.

Vlooien in de winter

Binnenshuis zijn vlooien niet seizoensgebonden. De temperatuur met de verwarming aan en de hoge luchtvochtigheid zijn ideale omstandigheden om het hele jaar door vlooien eitjes te laten ontpoppen tot volwassen vlooien.

Buitenshuis is tegenwoordig de kans op een vlooienbesmetting ook steeds langer aanwezig door het vochtige klimaat in Nederland, maar ook door de gematigde temperaturen in herfst en winter. Dit geldt ook voor een tekenbesmetting. Teken komen steeds vroeger in het seizoen voor door de warmere winters in Nederland. 

Preventie parasieten bij een kat

Het is dus naast een goede preventie voor parasieten ook belangrijk om regelmatig goed te ontwormen met een breed werkend ontwormingsmiddel en bij hoge infectiedruk met teken is het zelfs mogelijk om te vaccineren tegen de ziekte van Lyme. Voor reizen naar het buitenland hebben wij een aantal aanvullende adviezen, die u vindt onder het kopje ‘reizen met uw huisdier’.

In onze kliniek vindt u steeds de meest nieuwe effectieve producten tegen:

  • Vlooien,
  • Luizen
  • Teken
  • Mijten
  • Wormen

Meer informatie over parasieten en overige diensten Dierenarts Boschhoven

Wilt u meer informatie over het preventief bestrijden van parasieten of een eventuele behandeling hiertegen? Kom dan langs of neem contact met ons op. Onze gepassioneerde en gespecialiseerde dierenartsen en -assistenten beantwoorden graag al uw vragen op dit gebied. Uw kat zal u dankbaar zijn als deze goed beschermd wordt tegen teken, vlooien en andere parasieten. 

Naast bestrijding en preventie van parasieten kunt u bij ons ook terecht voor overige diensten voor uw kat, zoals:

Maak een afspraak voor uw kat