Castratie en sterilisatie

U kunt bij Boschhoven Kliniek voor Dieren terecht voor zowel castratie- als sterilisatiebehandelingen. Voor een behandeling van uw kat neemt u altijd eerst even contact op om een afspraak te maken. Als u dit online doet, wordt er altijd contact met u opgenomen om de datum en tijd te bevestigen en eventuele vragen te kunnen stellen/beantwoorden. 

Castratie van uw kat

Castratie is een ingreep die bij heel veel mannelijke dieren gebeurd. Bij de castratie worden de testikels verwijderd en worden er bijna geen mannelijke hormonen meer geproduceerd.

De belangrijkste redenen om uw kat te laten castreren zijn:

  • minder neiging om weg te lopen;
  • minder dominant gedrag;
  • niet meer kunnen zorgen voor nakomelingen.

De beste leeftijd om uw kat te castreren is tussen de 6 en 12 maanden of wanneer de kater 'vlaggetjes' gaat uitzetten. Wanneer rond deze tijd gecastreerd wordt, zal dit ook het beste effect op het gedrag hebben. Wanneer veel later gecastreerd wordt, kan een deel van het gedrag al aangeleerd zijn en zal castratie mogelijk minder effect hebben qua gedragsveranderingen. 

castreren-kat-sterilisatie-poes

Sterilisatie

Bij de sterilisatie worden onder algehele narcose alleen de eierstokken verwijderd. Hierdoor kan de poes niet meer krols worden. De baarmoeder wordt als daar geen aanleiding toe is niet weggehaald.

De belangrijkste redenen om uw poes te laten steriliseren zijn:

  • geboortebeperking;
  • preventie van loopsheid;
  • preventie van baarmoederontsteking.

Het spreekt voor zich dat uw poes na het verwijderen van de eierstokken geen kittens meer kan krijgen. Dit is vooral erg van belang als uw kat buiten rondloopt, aangezien uw kat dan wellicht zonder dat u het weet paart. 

Baarmoederontsteking ontstaat door het slechter functioneren van de baarmoeder op latere leeftijd. Elke keer als een teef loops wordt, maakt de baarmoeder zich klaar voor een eventuele dracht. Komt er geen dracht, dan gaat de baarmoeder in rust. Wanneer dit proces niet goed verloopt, kan er een etterige levensbedreigende ontsteking ontstaan in de baarmoeder. Het beste is dan de baarmoeder te verwijderen. Gesteriliseerde teefjes hebben geen cyclus meer en dus ook geen kans meer op een baarmoederontsteking.

Tegenwoordig kunnen wij naast de conventionele sterilisatie met een snede in de buik, ook steriliseren met een kijkoperatie, wat diverse voordelen biedt t.o.v. de klassieke operatie.

Afspraak maken voor castratie of sterilisatie

Is uw kat of poes oud genoeg en wilt u een afspraak maken voor een castratie of sterilisatie? Dit kunt u doen door contact met ons op te nemen via telefoon of e-mail. Ook is het mogelijk om online een afspraak te maken. Onze gepassioneerde en gespecialiseerde dierenartsen en -assistenten beschikken over nieuwe technieken en behandelen uw kat met liefde. Ook kunt u natuurlijk een keer langskomen om te overleggen over de mogelijkheden van de castratie of sterilisatie van uw huisdier. 

Ook voor overige diensten voor uw kat kunt u bij Dierenarts Boschhoven terecht. Samen met u zorgen wij er graag voor dat uw kat of poes zo gezond mogelijk is. 

Maak een afspraak