Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Castratie en sterilisatie

Bij Boschhoven Kliniek voor Dieren voeren wij zowel castratie- als sterilisatiebehandelingen bij uw kat uit. Voor een behandeling van uw kat neemt u altijd eerst telefonisch contact op om een afspraak te maken.

Maak direct een afspraak

 

Castratie van uw kat

Bij een castratie verwijdert de dierenarts de testikels van het mannelijke dier waardoor de kat bijna geen mannelijke hormonen meer produceert. Castratie is een ingreep die bij heel veel mannelijke dieren gebeurt. De belangrijkste redenen om uw kat te laten castreren zijn:

  • minder neiging om weg te lopen;
  • minder dominant gedrag;
  • niet meer kunnen zorgen voor nakomelingen.

De beste leeftijd om uw kat te castreren is tussen de 6 en 12 maanden of wanneer de kater 'vlaggetjes' gaat uitzetten. Laat u uw kat rond deze tijd castreren, dan heeft dit ook het beste effect op het gedrag. Wanneer u veel later castreert, zit een deel van het gedrag al in het diertje en heeft castratie mogelijk minder effect qua gedragsveranderingen. 

castreren-kat-sterilisatie-poes

Sterilisatie

Bij de sterilisatie verwijdert de dierenarts onder algehele narcose de eierstokken van uw poes. Hierdoor kan de poes niet meer krols worden. Sterilisatie heeft in eerste instantie alleen betrekking op de eierstokken en niet op de baarmoeder. Wij verwijderen nooit zomaar de baarmoeder als daar geen aanleiding toe is. De belangrijkste redenen om uw poes te laten steriliseren zijn:

  • geboortebeperking;
  • preventie van loopsheid;
  • preventie van baarmoederontsteking.

Na het verwijderen van de eierstokken kan uw poes geen kittens meer krijgen. Dit is vooral erg van belang als uw poes vaak buiten rondloopt, aangezien uw poes dan wellicht met andere katten paart. 

Baarmoederontsteking bij kat

Baarmoederontsteking ontstaat door het slechter functioneren van de baarmoeder van uw kat op latere leeftijd. Elke keer als een poes loops wordt, maakt de baarmoeder zich klaar voor een eventuele dracht. Komt er geen dracht, dan gaat de baarmoeder in rust. Wanneer dit proces niet goed verloopt, ontstaat er een etterige levensbedreigende ontsteking in de baarmoeder. Het beste is dan de baarmoeder te verwijderen. Gesteriliseerde poezen hebben geen cyclus meer en dus ook geen kans meer op een baarmoederontsteking.

Tegenwoordig kunnen wij naast de conventionele sterilisatie met een snede in de buik, ook steriliseren met een kijkoperatie, wat diverse voordelen biedt t.o.v. de klassieke operatie.

Afspraak maken voor castratie of sterilisatie

Is uw kat of poes oud genoeg en wilt u een afspraak maken voor een castratie of sterilisatie? Dit kunt u doen door contact met ons op te nemen via telefoon of e-mail. Onze gepassioneerde en gespecialiseerde dierenartsen en -assistenten beschikken over nieuwe technieken en behandelen uw kat met liefde. Wilt u een keer langskomen om te overleggen over de mogelijkheden van de castratie of sterilisatie van uw huisdier? U bent van harte welkom in één van onze klinieken in Leende of Heeze.

Ook voor overige diensten voor uw kat bent u bij Dierenarts Boschhoven aan het juiste adres. Samen met u zorgen wij er graag voor dat uw kat of poes zo gezond mogelijk is. 

Maak een afspraak