Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

 • Dutch (Netherlands)
 • English (United Kingdom)

Grasaar hond

Grasaar hond

Heeft u wel eens last gehad van een grasaar bij uw hond? Door het heerlijke, zachte zomerweer loopt u regelmatig met de hond buiten waarna uw hond heerlijk in het hoge gras banjert. Helaas is dat niet altijd zonder risico. Honden krijgen in het hoge, wilde gras vaak te maken met grasaren. Grasaren zijn vervelende kruipers die ontstekingen kunnen veroorzaken. In de zomermaanden is het risico het grootst, vooral voor honden het middellange of lang haren. Soms blijven aren langer achter in de vacht van de hond, waardoor ze in de herfst of winter voor problemen zorgen. Aren kruipen in de vacht, maar ook in de oren. Controleer uw hond daarom op aren na een stevige wandeling door het hoge gras. Zo voorkomt u veel (n)arigheid.

Wat zijn grasaren

Grasaren zijn de harde pluimen aan het uiteinde van een lange grasspriet. Grasaren komen meestal voor op velden die niet vaak gemaaid worden. Op slecht onderhouden en ongemaaide heides groeien grasaren aan hoge grassprieten in het wild. De grasaren hebben een soort weerhaken waardoor ze in de vacht van uw hond blijven zitten. De grasaar 'kruipt' daardoor als het ware in de vacht van uw hond. Grasaren kruipen maar één richting op.

Grasaar hond - Dierenars Boschhoven Leende Heeze

Grasaar hond

Grasaren kruipen slechts één richting op vanwege de weerhaakjes. Soms komt het voor dan een grasaar terecht komt in de neus van uw hond. De grasaar prikt in de neus waardoor uw hond diep snuift om de grasaar weg te krijgen. Helaas kruipt de grasaar door het snuiven alleen nog maar meer de neus in en zich vasthecht in de neus. Grasaren kruipen niet alleen in neusgaten, maar ook in oren, oren of ze blijven tussen de pootjes zitten bij uw hond. Het is van belang dat u de grasaren op tijd verwijdert, voordat er ontstekingen ontstaan. 

Gevolgen grasaren

Heeft uw hond in het hoge gras gespeeld en merkt u dagen of weken later dat u whond last krijgt van pijntjes? Dan is er een grote kans dat uw hond last heeft van teken, of dat er een grasaar bij uw hond vastzit. 

 • Grasaren in de neus veroorzaken een neusontsteking, hierdoor niest uw hond mogelijk bloed.
 • Een grasaar in het oog kruipt achter de oogbol. Dit veroorzaakt in sommige gevallen ernstige beschadigingen en ontstekingen. Het is van groot belang dat u de grasaar laat verwijderen door onze dierenarts. 
 • Een grasaar in het oor veroorzaakt een oorontsteking. In sommige gevallen dringen de grasaren zelfs helemaal binnen tot aan het trommelvlies. Met grote gevoglen van dien. 
 • Grasaren in de huid, bijvoorbeeld tussen de tenen, kruipen soms diep in de huid. Hierdoor ontstaan ontstekingen waar uw hond veel last van heeft. 
 • Via een grasaar in de mond of neus, komen grasaren door het slikken soms terecht in de keelholte of slokdarm. Hierdoor krijgt uw hond last met ademen.

In alle bovengenoemde gevallen is het van belang dat de grasaar op tijd wordt verwijderd. Onze dierenartsen bij Dierenarts Boschhoven helpen u en uw hond hierbij. Neem contact met ons op.

Symptomen grasaren

 • Neus: uw hond niest veel of wrijft constant met de poot over de neus.
 • Oog: tranende ogen of het wrijven in de ogen duiden op ene grasaar. Soms is de grasaar nog zichtbaar, maar meestal verdwijnt de grasaar snel achter het oog door te knipperen. 
 • Oor: door veel te schudden met de kop, uw hond houdt de kop vaak scheef of uw hond krabt veel aan de oren. Wanneer uw hond jankt bij het krabben, duidt dit op pijn. 
 • Huid: als een grasaar tussen de tenen zit, dan loopt een hond vaak mank of de hond likt vaak tussen de tenen. Ziet u een klein gaatje? Dan kan het zijn dat er een grasaar in zit. 
 • Keel: hoest uw hond vaak? Dan zit er wellicht een grasaar in de keel of slokdarm. 

Bij alle bovengenoemde gevallen controleert u uw hond eerst zelf op grasaren. Soms ziet u de grasaar nog zitten, deze verwijdert u met een pincet. Ziet u geen grasaar zitten maar heeft uw hond wel last? Kom dan snel langs bij onze dierenarts. Het is belangrijk dat de grasaar vroegtijdig verwijderd wordt. 

Grasaar hond - Dierenarts Boschhoven Leende Heeze

Controleren op grasaren

Hoe voorkomt u dat uw hond last krijgt van grasaren. 

 1. Loop niet met uw hond in gebieden met ongemaaid, hoog, wild gras.
 2. Controleer uw hond na elke wandeling in het hoge gras.
 3. Check de oren, ogen, poten, neus, huidplooien.
 4. Doe dit na elke wandeling.

Behandelen grasaar

Onze dierenartsen hebben vaker gevallen met een grasaar behandeld. Soms zit de grasaar nog niet zo diep, waardoor de dierenartsen de hond behandelen zonder verdoving. In sommige gevallen is de grasaar diep bij uw hond binnengedrongen, waardoor de hond veel pijn heeft. In dit soort gevallen brengt Dierenarts Boschhoven de honden eerst onder narcose. De grasaar wordt nauwkeurig verwijderd, zonder enige haartjes achter te laten. Onze dierenartsen doen er alles aan om de grasaar op te sporen en te verwijderen. Wij staan voor de gezondheid van uw hond. 

Maak een afspraak voor grasaar bij hond

Dierenarts Boschhoven heeft een ervaren team aan dierenartsen. Onze dierenartsen behandelen zomers vaak honden met grasaren. Wij streven ernaar om uw hond zo goed mogelijk te helpen. Van tevoren bespreken wij uitgebreid de behandeling, of uw hond onder narcose gebracht moet worden en wat de kosten bedragen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Neem contact op door te bellen naar 040-2061682 of naar 040-2261349. Wij staan voor het geluk van huisdieren en doen alles voor de gezondheid van uw huisdier.

Neem contact op

Tags: