Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Oogdrukmeting huisdieren

Heeft uw huisdier last van een te hoge druk op het oog, oftewel glaucoom? Een oogdrukmeting helpt om de diagnose te stellen. Een te hoge druk op het oog wordt ook wel glaucoom genoemd. Deze te hoge druk ontstaat doordat het kamerwatervocht niet voldoende uit het oog wordt afgevoerd. Soms wordt de druk op het oog hoger en kan het dier blind raken. Om dit te voorkomen plant u een oogdrukmeting in bij Dierenarts Boschhoven in Leende of in Heeze. Onze dierenartsen doen er alles aan om de druk op het oog te verlagen. 

WAT IS DE OORZAAK VAN GLAUCOOM?Oogdrukmeting hond - Dierenarts Boschhoven

Glaucoom kan komen door een erfelijke afwijking (primair glaucoom) of als gevolg van een andere afwijking aan het oog zoals een lensluxatie of ontsteking van de iris (secundair glaucoom).

VERSCHIJNSELEN VAN TE HOGE OOGDRUK

U merkt binnen een korte tijd dat de druk in het oog plotseling verhoogt. De volgende verschijnselen zijn dan merkbaar:

  • Pijnlijk oog
  • Blauw-wittig hoornvlies
  • Meer bloedvaten zichtbaar in het oog
  • Een zeer grote pupil die niet meer reageert op fel licht
  • Minder of geen gezichtsvermogen
  • Soms een vergroot, uitpuilend oog

Herkent u bovenstaande verschijnselen bij uw huisdier? Neem dan direct contact met ons op. Uw huisdier moet snel geholpen worden aan het oog. Onze dierenartsen doen er alles aan om te voorkomen dat uw huisdier blind raakt. Neem direct contact op.

OOGDRUKMETING Oogdrukmeting Tonovet - Boschhoven Kliniek voor Dieren

Glaucoom, oftewel groene staar is een te hoge oogdruk in de oogbol waardoor uw huisdier blind kan worden. Om dit te voorkomen, biedt Dierenarts Boschhoven behandeling tegen een te hoge oogdruk in de oogbol aan. Als u Dierenarts Boschhoven bezoekt, bekijkt de dierenarts eerst de oorzaak van het glaucoom. Is er sprake van primair of secundair glaucoom? Als het ene oog is aangetast met glaucoom, bestaat er ook een kans dat het ander oog wordt aangetast. Het is dus belangrijk dat u zeker niet te lang wacht met een aandoening aan het oog van uw huisdier. Hoe eerder onze dierenarts erbij is, hoe groter de kans dat uw huisdier niet blind raakt.

HOE VERLOOPT EEN OOGDRUKMETING?

Met behulp van een speciale Tonovet raakt de dierenarts het hoornvlies herhaaldelijk aan om de druk te meten. Het oog hoeft hiervoor niet verdoofd te worden, het is namelijk niet pijnlijk. De druk op de verschillende plekken in het hoornvlies verschijnt op het scherm waardoor de dierenarts een duidelijk beeld van de toestand in het oog krijgt. De behandeling van glaucoom begint met het toedienen van medicatie, wat de druk in het oog verlaagt. Door herhaaldelijk het oog te meten, kan glaucoom onder controle gehouden worden.

HUISDIER BLIND DOOR GLAUCOOM

In 50% van de gevallen raakt een oog met glaucoom uiteindelijk toch blind. In 25% van de gevallen blijft het oog pijnlijk, ook na de medicatie. Het is dus belangrijk dat u zo snel mogelijk contact met ons opneemt. Indien uw huisdier niet goed reageert op de oogdrukverlagende medicijnen, dient het oog in zijn geheel verwijderd te worden. Dit is wellicht voor u een nare ingreep, maar dit helpt uw dier zeker. Een dier dat pijn heeft aan een oog belemmert zichzelf in zijn leven. Het verwijderen van een oog zorgt ervoor deze weer pijnvrij door het leven gaat.

Glaucoom oogdrukmeting hond - Dierenarts BoschhovenNEEM CONTACT OP VOOR EEN OOGDRUKMETING

Merkt u dat uw dier last heeft van een pijnlijk oog? Wij kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar neem alstublieft snel contact op met onze dierenkliniek. Voorkom dat uw huisdier blind raakt en laat een oogdrukmeting uitvoeren. U bereikt ons 24/7 op ons spoednummer 040-2061682