Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

 • Dutch (Netherlands)
 • English (United Kingdom)

Hond afvallen

Hond afvallen

Moet uw hond afvallen? Heeft uw hond last van overgewicht? Bij Dierenarts Boschhoven weten wij veel van voeding, beweging en gezondheid van dieren. Is uw hond te dik? Dan is een speciaal voeding- en bewegingsschema een goede start. Lees hieronder de tips voor het afvallen van uw hond van onze dierenarts! Wilt u contact opnemen, bel dan naar 040-2061682 voor de praktijk in Leende en bel naar 040-2261349 voor de kliniek in Heeze.

Hond te dik

Wanneer weet u eigenlijk wanneer uw hond te dik is? Een veelgebruikte methode voor het meten van het gewicht van uw hond is de knokkelregel. De knokkelregel is een handig hulpmiddel om te weten of uw hond lijdt aan overgewicht of ondergewicht.

 • Maak een vuist van uw hand. Voel met uw vingers over uw knokkels. Voel hierna over de ribben van uw staande of zittende hond. Voelen de ribben hetzelfde aan als uw knokkels, dan heeft uw hond ondergewicht.

 • Leg uw hand plat op tafel met de handpalm naar boven. Voel met uw vingers over de bovenkant van de palm, waar de vingers beginnen. Dit voelt een stuk vetter aan dan de knokkels. Voel hierna weer aan de ribben van uw hond. Voelen de ribben van uw hond hetzelfde aan? Dan heeft uw hond een gezond gewicht.

 • Voelen de ribben van uw hond vetter aan dan de binnenkant van uw handpalm, dan heeft uw hond overgewicht.

Hond afvallen - Dierenarts Boschhoven

Overgewicht bij honden

Let op! Overgewicht bij honden komt veel voor. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de honden in België en Nederland overgewicht heeft. “Ach, een kilootje te zwaar is toch niet erg”. Denkt u maar eens na: een kilootje te zwaar op een lichaamsgewicht van slechts 20 kg is al snel 5% en een kilo te zwaar bij een kleine hond van 10 kg komt al uit op 10% van het lichaamsgewicht. Overgewicht bij huisdieren is een veel voorkomend probleem bij huisdieren in Nederland en België. Zorg er dus voor dat u op het gewicht van uw huisdier let.

Verhoogde kans op ziekten door overgewicht

Het is belangrijk dat een hond een gezond gewicht heeft. Honden met overgewicht hebben namelijk een verhoogde kans op artrose, diabetes, diverse vormen van kanker, een hoge bloeddruk en schildklierproblemen. Tevens komt overbelasting op de spieren en gewrichten vaak voor. Een hond die te zwaar is en dagelijks meerdere rondes moet lopen en zijn overgewicht moet meedragen, krijgt op den duur last van de poten, knieën en rug. Voorkom overgewicht bij honden door uw hond gezond te laten eten, niet teveel snacks te geven en voldoende te laten bewegen.

Hond te dik - Dierenarts Boschhoven

Overgewicht door castratie

Een oorzaak die wij vaak tegenkomen bij honden, is overgewicht door castratie. Als wij een hond castreren, of steriliseren, merken wij dat de honden na enige tijd last hebben van overgewicht. Hoe komt het dat gecastreerde honden en gesteriliseerde honden meer last hebben van overgewicht? Dit hangt samen met de lagere energiebehoefte, maar een verhoogde eetlust. Door de castratie verandert de hormoonhuishouding en daardoor ook de stofwisseling van uw hond. Bij teefjes neemt hierdoor het hongergevoel toe. De activiteit van de hond neemt na de castratie of sterilisatie vaak af, waardoor uw hond last krijgt van gewichtstoename. Let er na de castratie of sterilisatiebehandeling dus goed op dat uw hond voldoende blijft bewegen en geef niet zomaar meer eten dan u voorheen deed.

Hond afvallen tips

Als u samen met uw hond dit jaar gezond wilt starten, leest u deze tips voor een gezonde manier van afvallen. Honden mogen namelijk wekelijks maar 2% van hun lichaamsgewicht afvallen, anders is het ongezond.

 • Bepaal allereerst het streefgewicht voor uw hond. Hierin bepaalt u de tijdsduur waarin uw hond dit streefgewicht moet behalen. Let erop dat een hond niet te snel mag afvallen, bij te snelle gewichtsafname breekt een hond spierweefsel af in plaats van vetweefsel.

 • Pas het voedingspatroon aan. Stop met het geven van tussendoortjes en snacks. Weeg de dagelijkse brokken af en verdeel de voedingsinname over minimaal 2 maaltijden per dag. Bij ons in de dierenkliniek verkopen wij speciale dieetvoeding. Deze dieetvoeding bevat minder calorieën dan gewone voeding en bevat een hoog vezel- en eiwitgehalte.

 • Beweeg meer. Het verhogen van de hoeveelheid lichaamsbeweging draagt bij aan het afvalproces. Maar denk eraan dat slechts meer beweging niet voldoende is. Een extra rondje buiten lopen zet namelijk nog geen zoden aan de dijk.
  Een hond verbrandt tijdens een wandeling ongeveer 1 kCal per kilo-lichaamsgewicht per gelopen kilometer. Dus een rondje van 1 uur (5 km) is voor goed 5kCal per kilo lichaamsgewicht. Heeft u dus een hond van 16 kg, dan heeft uw hond tijdens deze ronde 80 kCal verbrand.

 • Verandering van gedragsgewoonten. Bedelt uw hond vaak tijdens het eten of tijdens het bereiden van eten? Leer uw hond deze gewoonte af en geef niet toe aan het bedelen van uw hond. Negeer ongepast gedrag en beloon uw dier niet met tussendoortjes of snacks.

Hond meer beweging - Dierenarts Boschhoven

Hulp nodig bij afvallen hond

Heeft u hulp nodig bij het afvallen van uw hond? Bij Dierenarts Boschhoven geven we professionele begeleiding bij het laten afvallen van uw hond. Onze dierenartsen en dierenartsassistenten hebben ervaring bij het gezond laten afvallen van huisdieren. Overgewicht bij honden komt vaak voor in Nederland en België. Wij hebben speciale dieetvoeding om uw hond op een gezonde en gemakkelijke manier gewicht te laten verliezen. Kom langs in onze kliniek in Leende of Heeze of bel naar 040-2061682 voor een afspraak. 

Maak een afspraak

Tags: