Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Suikerziekte bij huisdier

Suikerziekte bij huisdier

Suikerziekte of diabetes is niet alleen een ziekte die voorkomt bij mensen, ook huisdieren kunnen last hebben van suikerziekte. Bij Dierenarts Boschhoven in Leende en Heeze behandelen we veel huisdieren met suikerziekte of diabetes. Bij suikerziekte maakt uw huisdier te weinig van het hormoon insuline aan. Het hormoon insuline zorgt voor de opname van suiker in de lichaamscellen. Heeft uw huisdier suikerziekte, dan komt suiker dus niet in de lichaamscellen, maar blijft dit achter in het bloed. Wilt u meer weten over de symptomen van suikerziekte en hoe wij suikerziekte behandelen in onze kliniek? Lees dan dit artikel. Heeft u vragen? Neem gerust contact op met onze kliniek in Leende (040-2061682) of Heeze (040-2261349). Wij staan altijd voor u klaar!

Maak direct een afspraak

 

Wat is suikerziekte?

Bij suikerziekte draait het dus om het tekort aan het hormoon insuline. Insuline zorgt voor de opname van suiker in de lichaamscellen. Bij een gezond huisdier nemen de lichaamscellen insuline op waardoor er brandstof in de lichaamscellen komt. Suikerziekte duidt op een tekort aan suiker in de lichaamscellen en een overschot aan suiker in het bloed. Het tekort aan insuline zorgt voor onstabiele bloedwaarden. Als lichaamscellen geen suiker opnemen, krijgt het lichaam geen brandstof en ontstaat er een overschot aan suiker in het bloed. Suikerziekte is een afwijking die wij met zorg behandelen en regelmatig checken. Lees verder hoe u erachter komt of uw huisdier suikerziekte heeft.

Twee typen diabetes bij huisdieren

Er zijn twee types suikerziekte bij huisdieren. Diabetes type 1 treffen we vaak aan bij honden en diabetes type 2 komt veel voor bij katten.

  • Type 1 suikerziekte duidt op vernietiging van de bèta cellen door het eigen lichaam. Hierdoor produceert een huisdier geen of te weinig insuline. Deze aandoening komt het meest voor bij honden.
  • Type 2 suikerziekte zien we het meest bij katten. Bij dit type diabetes reageren de lichaamscellen slechter op insuline. Dit zien we bijvoorbeeld bij katten met overgewicht. Ook (langdurig) corticosteroïden gebruik kan diabetes veroorzaken. Bij honden ontstaat deze vorm van suikerziekte na loopsheid door hormoonproblemen.

Symptomen van suikerziekte

Huisdieren met suikerziekte vertonen bepaalde symptomen die voor baasjes goed op te merken zijn. Heeft uw huisdier last van:

  • Veel plassen? Doordat suiker niet wordt opgenomen in de lichaamscellen, blijft de suiker in het bloed. Huisdieren plassen suiker en te veel vocht uit.
  • Veel honger? Doordat de suiker niet in de lichaamscellen terechtkomt, krijgt uw huisdier geen energie binnen, waardoor er een constant hongergevoel ontstaat.
  • Veel drinken en eten, maar toch mager blijven? Het tekort aan insuline zorgt ervoor dat eten en drinken niet wordt opgenomen, maar direct weer wordt uitgeplast.
  • Moeheid en zich niet lekker voelen? Een huisdier met een verstoord suikergehalte gedraagt zich anders, loopt langzamer en is veel moe.
  • Staar of troebele ooglenzen? Bij honden ontstaat vaak staar als gevolg van suikerziekte.

Merkt u dat uw huisdier last heeft van bovenstaande symptomen? Neem dan contact op met Dierenarts Boschhoven. U belt naar onze kliniek in Leende (040-2061682) of Heeze (040-2261349).

Suikerziekte bij huisdieren - Dierenarts Boschhoven

Waarom suikerziekte behandelen

Het overschot aan suiker in het bloed van uw huisdier zorgt voor uitdroging. Bij suikerziektepatiënten is het daarom belangrijk om de bloedwaarden te stabiliseren door insuline toe te dienen. Insuline verlaagt de hoeveelheid suiker in het bloed. om het leven van uw huisdier wat prettiger te maken. Het wil nog wel eens voorkomen dat de glucosewaarden in het bloed erg schommelen. Wij laten suikerziektepatiënten regelmatig langskomen in onze kliniek zodat we de bloedwaarden goed in de gaten houden.

Suikerziekte behandelen

Om te checken of uw huisdier suikerziekte heeft, doen wij een bloedtest. Zodra wij suikerziekte bij uw huisdier constateren, meten wij hoeveel insuline uw huisdier nodig heeft en geven wij uw huisdier speciaal dieetvoeding advies. Uw huisdier kan prima leven met suikerziekte, mits u op de juiste momenten injecteert met insuline. Onze dierenarts geeft precies aan welke hoeveelheid en hoe vaak u insuline moet spuiten. Elk baasje kan leren om insuline te spuiten, dit is niet moeilijk. Bij huisdieren met suikerziekte moet u elke dag tot tweemaal daags insuline spuiten, ook in de weekenden en in vakanties. Om te bepalen hoeveel insuline uw huisdier nodig heeft, moet u bloed laten prikken. Hoe vaker u bloed laat prikken, hoe preciezer de hoeveelheid insuline wordt bepaald. Dit verandert namelijk met de tijd.

Suikerziekte dieet

Eten verhoogt het suikergehalte in het bloed. Het is daarom erg belangrijk dat u gelijke porties en elke dag dezelfde hoeveelheid en samenstelling aan uw huisdier geeft. Elke dag twee maaltijden is een goede routine voor uw huisdier. Bij Dierenarts Boschhoven weten wij veel van diëten voor huisdieren met suikerziekte. Bekende merken voor dieetvoeding zijn Specific vezelrijke en koolhydraat arme CRD/FRD. Ook adviseren wij suikerziekte patiënten het endocrinologische dieet. Vraag onze dierenartsassistenten om meer informatie over dieetvoeding voor huisdieren met suikerziekte. Tussendoortjes zoals Dental kauwbotten en kauwsticks verstoren het suikergehalte in het bloed van uw huisdier. Deze kauwbotten en kauwsticks bevatten meer energie dan u denkt. Laat tussendoortjes bij huisdieren zitten en geef uw hond geen suikerdragende snacks tussendoor.

Beweging bij suikerziekte

Naast de juiste voeding is veel bewegen ook erg belangrijk voor huisdieren met suikerziekte. Te veel beweging kan resulteren in een te laag suikergehalte. Dit kan gevaarlijk zijn voor uw huisdier. Heeft u een hond met suikerziekte? Loop dan elke dag ongeveer hetzelfde rondje tijdens het uitlaten. Een dagje rennen op het strand klinkt leuk, maar kan gevaarlijk zijn voor de bloedwaarden. Tenzij u elke dag grote rondes met uw hond loopt, dan stelt u daar de hoeveelheid insuline op af. Neem contact op met onze dierenkliniek in Leende of Heeze als u vragen heeft over voeding, beweging, bloedwaardes en insuline. Wij helpen u en uw huisdier graag!

Hond suikerziekte - Dierenarts Boschhoven

Maak een afspraak voor huisdier met suikerziekte

Merkt u veranderingen in het gedrag van uw huisdier en vertoont uw huisdier een van of meerdere symptomen van suikerziekte? Neem dan contact op met onze dierenkliniek in Leende en Heeze. Onze dierenarts checkt de bloedwaarden van uw huisdier waarna wij een speciaal behandelprogramma om maat maken. Suikerziekte bij huisdieren is vervelend, maar is goed te behandelen! Maak een afspraak en kom langs bij ons in de dierenkliniek in Leende of Heeze.

Maak direct een afspraak