Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

 • Dutch (Netherlands)
 • English (United Kingdom)

Hooikoorts hond

Een veelvoorkomende allergie bij mens en hond: hooikoorts. Niet alleen in de lente, maar ook in de zomer en in het begin van de herfst hebben mensen en dieren met hooikoorts last van bloeiende planten, bloemen en bomen. Een pollenallergie houdt in dat u een allergie heeft voor stuifmeel van grassen, planten of bomen: oftewel pollen. Hooikoorts bij mensen en honden is een teken van een overgevoelig immuunsysteem. Dierenarts Boschhoven in Leende en Heeze helpt graag bij het behandelen van hooikoorts bij honden (ook wel atopie genoemd). Neem contact op of maak direct een afspraak.

Hond hooikoorts

Het hooikoortsseizoen loopt van februari tot en met september, zolang er bloemen, planten en bomen bloeien. In de maanden mei en juni groeien de meeste grassen en zweven de meeste pollen in de lucht, waardoor de hooikoortsklachten vaak het hevigst zijn. Klachten ontstaan door stuifmeel dat in de lucht zweeft en op het neusslijmvlies, de oogbollen of in de luchtwegen terecht komt. Veel honden hebben hier last van. 

Symptomen hooikoorts hondHond hooikoorts - Dierenarts Boschhoven

Denkt u dat uw hond een pollenallergie heeft? De symptomen van een hond met hooikoorts lijken erg op de symptomen bij mensen. Een hond met hooikoorts vertoont vaak de volgende symptomen:

 • Geïrriteerde ogen
 • Niezen
 • Jeukende huid aan poten, kop, oksels en liezen

Honden hebben over het algemeen het meest last van huidklachten en niet zozeer problemen met neus of ogen zoals bij de mens, uitzonderingen daar gelaten. Door de jeukende huid likt, bijt of krabt een hond vaak aan de jeukende plekken. Dit resulteert in korstjes, kale plekken or verdikking en verkleuring van de huid.

Wat doen bij hooikoorts hond?

Om uw hond te helpen om de hooikoortsklachten te verminderen, is het belangrijk dat u weet hoe u moet handelen.

 • Ga naar de dierenarts en laat de allergie hooikoorts officieel vaststellen bij uw hond. Elke hond is anders en heeft dan ook een andere behandeling nodig. Soms is medicatie of immunotherapie nodig, in lichte gevallen zijn de juiste verzorgingsproducten al voldoende.

 • Houd uw hond schoon. Was uw hond regelmatig, bijvoorbeeld in bad en was hem met en hypoallergene anti-jeuk shampoo. Deze speciale shampoo helpt bij honden met hooikoorts en verzorgen de droge, gevoelige, jeukende huid.

 • Zorg voor schone poten. Nadat u met uw hond bent wezen wandelen, is het van belang om de poten van uw hond schoon te maken. Zo is de kans dat uw hond in aanraking komt met stuifmeel van bloemen, planten of bomen kleiner. Zo blijven er geen pollen achter op uw hond.

 • Ga niet naar buiten met slecht pollenweer. Check de zogeheten pollenkalender, hier staat op of de infectiedruk hoog is. Droog, winderig weer is vaak funest voor hooikoortspatiënten.

 • Houd uw huis schoon. Pollen dringen soms ook uw huis binnen via uw schoenen, openstaande deuren of gekiepte ramen. Stofzuig uw huis regelmatig en neem hierbij ook het tapijt, kleed en de gordijnen mee. Zo voorkomt u teveel pollen in huis en heeft uw huisdier minder last van klachten.

Hond hooikoorts - Dierenarts BoschhovenDiagnose hooikoorts bij hond

Als u wilt laten vaststellen dat uw hond last heeft van hooikoorts, maakt u een afspraak bij onze dierenkliniek in Leende of Heeze. Onze dierenarts onderzoekt voor welke stoffen uw hond precies allergisch is. We doen dit bij Dierenarts Boschhoven door een uitgebreid lichamelijk onderzoek. De klachten die u bij uw hond vaststelt, kunnen mogelijk ook bij een vlooienallergie horen. Een vlooienallergie is gemakkelijk te behandelen, ook een voedselallergie is goed te achterhalen door de hond zes weken op een zeer strikt hypoallergeen dieet te zetten. Als uw hond voor noch de vlooienallergietest, noch de voedselallergietest zakt, onderzoek wij uw hond verder.

Bloedtest hooikoorts hond

Er zijn twee manieren om vast te stellen op welke allergenen uw hond allergisch reageert, door een bloedtest of door een huidtest. Onze dierenarts neemt bij een bloedtest een paar millimeter bloed af en stuurt dit op naar het laboratorium. Hier onderzoeken ze het bloed op mogelijk verhoogde antilichamen, zoals vlooien/mijten/schimmelsporen, bomen of grassen en kruiden. Als uit het onderzoek blijkt dat uw hond allergisch reageert op bijvoorbeeld bomen, dan weten we gericht te behandelen door middel van medicatie.

Huidtest hooikoorts hond

Als een bloedtest geen uitsluitsel geeft, kan er worden gekozen om een huidtest te doen. Dit gebeurt door een specialistische dermatoloog voor dieren.Bij een huidtest worden meerdere stoffen geinjecteerd en wordt er vervolgens gekeken op welke stoffen uw hond een allergische reactie geeft. Na vijftien tot twintig minuten resulteert dit bij sommige stoffen in een allergische reactie in de vorm van een soort muggenbult.  

Behandeling hooikoorts hond

Er is een aantal manieren om hooikoorts bij honden te behandelen.

 • Immunotherapie oftewel hyposensibilisatie houdt in dat de hond injecties krijgt met een kleine hoeveelheid van de allergenen waarop hij positief reageert. Op deze manier ‘went’ de hond aan de allergenen en zijn klachten minder hevig. Deze behandeling duurt een half jaar tot een jaar voordat u duidelijk verbetering ziet. De slagingskans van deze behandeling ligt tussen de 70-75%. Deze injecties kunnen wij u zelf thuis leren te zetten.
 • Medicatie zoals Apoquel of Sporimune bereiken zeer goede resultaten bij hooikoorts. Wij schrijven medicatie voor om de jeuk onder controle te houden.
 • Voeding helpt bij huidproblemen. Het is belangrijk dat uw hond essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Onze dierenarts schrijft een speciaal dieet voor uw hond voor zodat de huidproblemen minimaal blijven.

Maak een afspraak voor hond met hooikoorts

Denkt u dat uw hond last heeft van hooikoorts en wilt u dit laten vaststellen, neem dan contact op met onze dierenkliniek in Leende of Heeze. Wij nemen echt de tijd voor al onze patiënten en doen er alles aan om uw hond weer gezond te maken. Bij heftige klachten kijken wij direct naar een passende oplossing om de klachten te verminderen of draaglijker te maken.

Maak direct een afspraak