Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

 • Dutch (Netherlands)
 • English (United Kingdom)

Honden ontwormen

Honden ontwormen

Wij krijgen vaak verschillende vragen over ontworming bij honden. Wij leggen u middels deze blog graag wat meer uit over wormen, het belang van ontwormen en we geven antwoord op de vragen die wij vaak krijgen in de kliniek in Leende en Heeze. Wormen zijn immers veel voorkomende problemen bij huisdieren, zo ook bij honden. Het is belangrijk om te ontwormen vóórdat u doorheeft dat uw hond wormen heeft. Soms heeft uw hond al last van wormen zonder dat u het doorheeft, in dit geval is het goed om alvast te beginnen met ontwormen. De worminfectie is dan namelijk nog niet zo ernstig en goed te verhelpen. Maak een afspraak voor het ontwormen van uw hond bij Dierenarts Boschhoven. 

Maak direct een afspraak

 

 

Waarom is ontwormen bij honden belangrijk?

Wormen zijn parasieten die bij veel huisdieren voorkomen. Ze bevinden zich onder andere in de darmen, waar ze voedingsstoffen opnemen die een hond zelf hard nodig heeft. Wanneer dit in sterke mate voorkomt, tasten parasieten de gezondheid van uw hond aan en verstoren bepaalde lichaamsfuncties.

Hoe ontstaan wormen bij hond?

Wormen ontstaan als uw hond een eitje of larve van een worm opeet. Deze eitjes/larven bevinden zich overal in de omgeving waar een dier met wormen is geweest. De uitwerpselen van een dier met wormen bevatten eitjes en larven van wormen. Als uw hond deze uitwerpselen heeft aangeraakt en daarna zijn poten aflikt, is de kans op een worminfectie groot. Houd uw hond tijdens het uitlaten in de gaten. Wormen zijn helaas een onzichtbaar probleem, maar gelukkig zijn wormbehandelingen zeer goed toepasbaar en geneest uw hond goed.

Symptomen wormen bij hond

Als uw hond last heeft van wormen, toont hij ander gedrag. Hieronder staan de meest voorkomende symptomen van wormen bij een hond: 

 • Zwakte en adaptie
 • Diarree of braken
 • Kleine wormpjes in de uitwerpselen
 • Gewichtsverlies ondanks een goede eetlust
 • Gezwollen maag

Wanneer ontwormen?

Zoals in de introductie aangegeven is het noodzakelijk om al te gaan ontwormen vóórdat u met het oog kunt zien (in de ontlasting) dat uw hond last heeft van wormen. Op dit moment kunt u de infectie namelijk al verhelpen, waardoor u kunt voorkomen dat uw hond last krijgt van klachten. Ontwormen is dus essentieel voor een gezonde hond!

Wormen bij hond - Dierenarts Boschhoven

Puppy's ontwormen: vanaf welke leeftijd kan dat?

Dierenarts Boschhoven ontwormt puppy's al vanaf een leeftijd van twee weken oud. Meestal hebben puppy's alleen te maken met spoelwormen, die een cyclus hebben van ongeveer twee weken. Daarom raden wij aan om de pups te ontwormen op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. Voor puppy's maakt u gebruik van een ontwormpasta die u gemakkelijk in de bek spuit. Er zijn verschillende soorten middelen om het zo gemakkelijk mogelijk te maken om dit aan uw pup te geven. Neem contact op voor meer informatie.

Hoe vaak moeten volwassen honden ontwormd worden?

Volwassen honden kunnen meerdere besmettingen oplopen, zoals spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Ook bij volwassen honden is het dus belangrijk om regelmatig te ontwormen. Een richtlijn hiervoor is om dit vier keer per jaar te doen. Veel wormmiddelen voor honden zijn in de vorm van een tablet, maar er zijn ook middelen in de vorm van een pasta. Voor een advies over de juiste middelen voor uw hond of persoonlijke richtlijnen, vraagt u uiteraard altijd om advies aan uw dierenarts bij Dierenarts Boschhoven.

Hoe voorkom ik wormen bij mijn hond?

Naast het tijdige ontwormen is er gelukkig nog meer doen om te vermijden dat uw hond in contact komt met wormeieren.

 • Om te beginnen ruimt u de ontlasting van uw hond op.
 • Eventuele zandbakken dekt u af met een net of een zeil zodat uw hond daar niet in gaat spelen of zitten.
 • Verder is een goede vlooienpreventie van belang om besmetting met lintwormen te voorkomen.
 • Voor uzelf is het ook belangrijk om uw handen regelmatig te wassen en in ieder geval voor het eten en na contact met de hond. 

Hondenpoep - Dierenarts Boschhoven

Meer advies over ontwormen bij honden

Wilt u graag meer weten over het ontwormen van uw hond, of heeft u specifieke vragen over de situatie van uw huisdier? Maak dan telefonisch een afspraak met onze dierenartsassistente, dan beantwoorden wij uw vragen in een consult. Neem contact op met onze kliniek in Leende (040-2061682) of Heeze (040-2261349) of maak direct een afspraak via onderstaande button.

Maak direct een afspraak voor ontwormen