Spoedgeval? Bel 24/7 naar
 040-2061682

Spoedgeval? Bel 24/7 naar
 040-2061682

  Nieuwe wetgeving I&R Hond

  Sinds 1 november 2021 geldt de nieuwe wetgeving omtrent het identificeren en registreren van honden (I&R Hond). Dit geeft nog weleens wat vraagtekens. Dierenarts Boschhoven helpt u graag op weg. Door de nieuwe wetgeving is het alleen mogelijk om een hond, jong of oud, te verkopen of over te dragen als deze gechipt en geregistreerd is bij RVO en voorzien is van een paspoort. Op deze manier roepen we illegale hondenhandel een halt toe.

  Neem contact op

   

  Hondenhandel

  De wet I&R Hond zorgt voor een betere controle op hondenhandel in Nederland. Jaarlijks komen er naar schatting circa 50.000 honden uit het buitenland naar Nederland. Dit zijn vooral pups uit Oost-Europa, maar ook zwerfhonden uit Zuid-Europa en landen buiten Europa. Helaas vindt veel van deze handel illegaal plaats. Honden zijn niet geregistreerd of gechipt, jonge pups worden op te jonge leeftijd gescheiden van hun moeder of hebben vervalste papieren. Het transport van deze honden gebeurt onder slechte omstandigheden en men denkt niet aan het welzijn van de hond in kwestie.

  Dierenpaspoort - Dierenarts Boschhoven

  Wat staat er precies in de nieuwe wetgeving?

  Met de nieuwe wet I&R Hond houden we goed toezicht op de hondenhandel. Alle personen die bij de aanschaf van een hond betrokken zijn, dienen zich te registreren. In de nieuwe wet I&R Hond staan de volgende gegevens:

  • de eerste eigenaar (fokker of importeur),
  • waar de hond vandaan komt,
  • of de hond is gechipt,
  • of de hond een paspoort heeft,
  • de dierenarts,
  • de chipper.

  Europees dierenpaspoort

  Naast de reeds verplichte chip en registratie krijgen sinds 1 november 2021 alle nieuw geregistreerde honden in Nederland ook een Europees dierenpaspoort. Dit geldt dus ook voor honden die niet de grens over gaan. Het Europees dierenpaspoort geldt voor alle honden die na 1 november 2021 naar een nieuwe eigenaar gingen, dus niet voor eigenaren die vóór de nieuwe wetgeving een hond aanschaften. Als u vóór 1 november 2021 een hond aanschafte en niet de grens overgaat, heeft u geen Europees dierenpaspoort nodig. Heeft u vóór 1 november 2021 een hond aangeschaft, maar gaat u wel over de grens of verkoopt u uw hond, dan moet u alsnog een Europees dierenpaspoort regelen en overdragen aan de nieuwe eigenaar.

  Een toekomstig eigenaar moet bij de aanschaf van een hond nagaan of de hond is gechipt, geregistreerd en een EU-dierenpaspoort heeft.

  Heeft u zelf een nestje met pups, dan moet u volgens de nieuwe wet I&R Hond vanaf nu alle pups registreren, chippen en voorzien van een Europees paspoort.

  Hondenhandel - Dierenarts Boschhoven

  De nieuwe I&R Hond wetgeving makkelijk uitgelegd

  Wat de nieuwe regels precies zijn bekijkt u in deze video. Mocht u zelf in bezit zijn van een pup of wilt u een pup uit het buitenland halen? Lees u dan goed in. Heeft u vragen? Bel ons of kom even langs in Leende of Heeze! Wij kijken graag naar welke maatregelen voor u en uw nieuwe huisdier van toepassing zijn. Meer informatie over identificatie en registratie honden? Bekijk de website van het RVO

  Neem contact op