Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Chocolade giftig voor honden

Wist u dat chocolade giftig is voor honden? Helaas maken we jaarlijks nog vaak mee dat honden van chocola hebben gegeten. Rondom kerst, Oud en Nieuw, Valentijnsdag en Pasen is er vaak chocoalde in huis. Oppassen dus, want chocolade is giftig voor uw hond! Soms komt het nog wel eens voor dat honden een stukje chocolade hebben gekregen of gegeten. Waarom is chocolade gevaarlijk voor honden en hoe zorgt u ervoor dat uw hond geen chocolade binnenkrijgt? Dierenarts Boschhoven legt uit waarom.

Neem direct contact op

 

Chocolade giftig voor honden

Chocolade bevat theobromine, een stof die giftig is voor honden. Hoe donkerder de chocolade, hoe hoger de concentratie theobromine. Dat betekent dat pure chocolade veel gevaarlijker is voor honden dan melkchocolade of witte chocolade. Een hondenlichaam breekt de stof theobromine langzamer af dan een mensenlichaam. Daarom is chocolade wel giftig voor honden, maar niet voor mensen. Het gif stapelt zich op in het lichaam van de hond, wat uiteindelijk leidt tot vergiftiging.

Let op: ook cacaopoeder of cacaobonen bevatten de gevaarlijke stof theobromine. Houd dit op een veilige afstand, goed opgeborgen in een keukenkastje.

Chocolade giftig voor honden - Dierenars Boschhoven

Symptomen dat uw hond chocola heeft gegeten

Als een hond chocola heeft gegeten, kan dit leiden tot symptomen zoals:

  • rillingen,
  • veel plassen,
  • rusteloosheid,
  • braken
  • diarree
  • hartritmestoornissen
  • nervositeit
  • en soms zelfs coma of overlijden

Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat uw hond geen toegang heeft tot chocolade. Zet chocolade op een veilige plek weg, zodat uw hond er niet bij kan komen. Als uw hond toch chocolade heeft gegeten, neem dan zo snel mogelijk contact op met onze dierenkliniek in Leende of Heeze Het is beter om te voorkomen dat honden chocolade binnenkrijgen, dan om achteraf te moeten handelen.

Neem direct contact op

 

Is chocolade dodelijk voor honden?

Het antwoord op deze vraag is helaas ja. Chocola kan dodelijk zijn voor honden, mits u snel handelt. Het is van groot belang dat de stof theobromine niet in het bloed terechtkomt en de hartspier schaadt. Als de opgestapelde giftige stoffen in het lichaam van de hond blijven, leidt dit uiteindelijk tot een hartstilstand of ademhalingsstilstand.

Chocolade giftig voor honden - Dierenarts Boschhoven

Behandeling chocoladevergiftiging hond

Als u vermoedt dat uw hond chocolade heeft gegeten, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts. De dierenarts of onze dierenartsassistent vraagt u hoeveel chocolade uw hond heeft gegeten, hoe groot uw hond is en hoe lang het geleden is dat uw hond de chocolade heeft gegeten. Op basis hiervan zal de dierenarts bepalen welke behandeling nodig is. In sommige gevallen geeft de dierenarts een braakmiddel om ervoor te zorgen dat de chocolade uit het lichaam gaat. Als uw hond al ernstige symptomen heeft, zoals hartritmestoornissen of coma, kan hospitalisatie noodzakelijk zijn. De dierenarts kan medicijnen geven om de symptomen te verminderen en de hond te helpen herstellen.

Welk voedsel is nog meer giftig voor honden?

Het is belangrijk om te onthouden dat honden niet alleen gevaar lopen van chocolade, maar ook van andere voedingsmiddelen die giftig zijn voor honden. Het is belangrijk om honden ver bij uien, knoflook, avocados en druiven vandaan te houden. Deze voedinsproducten bevatten stoffen die dezelfde symptomen veroorzaken als chocolade. Als u twijfelt of een bepaald voedingsmiddel veilig is voor uw hond, vraag dan altijd advies of hulp aan een dierenarts of specialist. Zo zorgt u ervoor dat juw hond gezond en veilig blijft.

Chocoladevergiftiging Dierenarts Boschhoven Leende en Heeze

Het is belangrijk om te onthouden dat chocoladevergiftiging een ernstige aandoening is. Als u vermoedt dat uw hond chocolade heeft gegeten, neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts. Door snel te handelen, voorkomt u fatale gevolgen en beschermt u de gezondheid van uw hond. Neem direct contact op met onze dierenkliniek in Leende (040-2061682) of Heeze (040-2261349) als u weet dat uw hond chocolade heeft gegeten. 

Neem direct contact op