Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

 • Dutch (Netherlands)
 • English (United Kingdom)

Binnen plassen kat

Binnen plassen kat

Heeft u wel eens last van een kat die in huis plast? De geur van kattenpis stinkt enorm en trekt bovendien in hout en tapijt. Om ervoor te zorgen dat uw kat niet meer binnen plast, zijn er verschillende methoden. Bij Dierenarts Boschhoven helpen we u en uw kat graag op weg. Een kat die binnen plast, heeft soms last van blaasgruis, oftewel een blaasontsteking bij katten. Lees meer over hoe u voorkomt dat uw kat in huis plast en waarmee u dit verhelpt. 

Waarom plast mijn kat in huis?

Er zijn verschillende redenen waarom katten binnenshuis kunnen plassen, waaronder:

 • Stress of angst: Katten raken gestrest door veranderingen in hun omgeving, zoals verhuizing, nieuwe huisdieren of een nieuwe baby. Dit leidt tot binnen plassen als uiting van stress.
 • Fysieke aandoeningen: Soms plassen katten binnen als gevolg van fysieke aandoeningen, zoals blaasontsteking, nierproblemen of problemen met de blaashals.
 • Gebrek aan toiletruimte: Sommige katten plassen binnen als ze niet voldoende toegang hebben tot een toiletruimte of als hun toiletruimte niet proper of schoon is.
 • Territoriale markeren: Sommige katten plassen binnenshuis om hun territorium te markeren. Dit is vooral het geval als er nieuwe huisdieren zijn, of als de kat zich bedreigd voelt door iets in zijn omgeving.

Kat plast in huis - Dierenarts Boschhoven

Het is belangrijk om met onze dierenarts te overleggen als uw kat binnen plast om de oorzaak te bepalen en een passend behandelplan te ontwikkelen. Soms is simpelweg het aanpassen van de toiletruimte of het verminderen van stressvolle situaties voldoende om het gedrag te veranderen, terwijl andere gevallen medische behandeling vereisen.

Blaasontsteking bij kat

Een blaasontsteking bij katten kan ontstaan door verschillende factoren, waaronder:

 1. Bacteriële infectie: De meest voorkomende oorzaak van blaasontsteking bij katten is een bacteriële infectie. Bacteriën kunnen in de blaas terechtkomen en een infectie veroorzaken.

 2. Urinestasis: Als een kat niet voldoende plast, neemt het urinevolume in de blaas toe en stagneert de urine. Dit leidt tot blaasontsteking, omdat stilstaande urine een gunstige omgeving vormt voor bacteriën om te groeien en te reproduceren.

 3. Blokkade van de urinebuis: Een blokkade in de urinebuis, zoals een niersteen of prostaatproblemen, belemmert de uitstroom van urine en leidt tot blaasontsteking.

 4. Voedingsproblemen: Sommige voedingsproblemen, zoals te veel magnesium in het dieet, verhogen de concentratie van urine en vergroten daarmee de kans op blaasontsteking.

 5. Stress: Stress kan ook een rol spelen bij de ontwikkeling van blaasontsteking bij katten. Als een kat gestrest is, plast hij minder vaak en neemt het urinevolume in de blaas toe, wat de kans op blaasontsteking vergroot.

Kat plast in huis - blaasontsteking - Dierenarts Boschhoven

Het is belangrijk om te onthouden dat u blaasontsteking bij katten altijd moet laten behandelen door een dierenarts. De symptomen van een blaasontsteking bij katten zijn vergelijkbaar met andere aandoeningen, waardoor u een blaasontsteking minder snel opmerkt. Een onbehandelde blaasontsteking kan zeer ernstige gevolgen hebben. Als u vermoedt dat uw kat blaasontsteking heeft, is het raadzaam om contact op te nemen met onze dierenkliniek in Leende of Heeze zodat onze dierenarts een diagnose en behandeling kan uitvoeren.

Neem direct contact op

 

Feliway

Feliway is een product dat dierenartsen gebruiken om stress en angst bij katten te verminderen. Feliway bevat feromonen. Dit zijn natuurlijke stoffen die door katten worden uitgescheiden om te communiceren en zich veilig en comfortabel te voelen. Bij Dierenarts Boschhoven in Leende en Heeze maken we gebruik van Feliway om katten die binnen plassen te helpen. Het product komt meestal voor in de vorm van een spray, diffuser of wipe. Deze producten vermindert de angst en stress wat leidt tot binnen plassen. Bijvoorbeeld, als een kat gestrest is door veranderingen in zijn omgeving, zoals een nieuwe baby of huisdier, kan Feliway helpen om hem te kalmeren en het binnen plassen te voorkomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat Feliway geen oplossing is voor alle oorzaken van binnen plassen bij katten. Als u vermoedt dat uw kat binnen plast vanwege een fysieke aandoening, zoals blaasontsteking of nierproblemen, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen. De dierenarts bepaalt of medicatie of andere behandelingen nodig zijn om het binnen plassen te stoppen.

Behandeling van blaasontsteking kat

De behandeling van blaasontsteking bij katten varieert afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de ernst van de aandoening. Over het algemeen past onze dierenarts de volgende behandelmethoden toe:

 1. Antibiotica: Als bacteriën de blaasontsteking veroorzaaken, schrijft de dierenarts waarschijnlijk antibiotica voor om de infectie te bestrijden. Deze moet u vaak voor een langere periode toedienen om alle bacteriën uit te roeien.

 2. Pijnstillers: Als de kat pijn heeft door de blaasontsteking, schrijft de dierenarts pijnstillers voor om de symptomen te verlichten.

 3. Verandering van het dieet: Sommige katten ontwikkelen een blaasontsteking als gevolg van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen of te hoge concentraties van bepaalde stoffen in het dieet. De dierenarts beveelt dan aan om het dieet van de kat te veranderen om de blaasontsteking te verminderen.

 4. Blaasgruis verwijderen: Als blaasgruis is aangetroffen, besluit de dierenarts om het te verwijderen door middel van een blaascatheter of een andere medische procedure.

 5. Lifestyle veranderingen: Als stress een rol speelt bij de ontwikkeling van blaasontsteking, helpen veranderingen in de leefomgeving of het beheer van de stress van de kat om de symptomen te verminderen en de kans op het ontstaan van blaasontsteking te verkleinen.

Het is belangrijk om te onthouden dat blaasontsteking bij katten ernstiger kan worden als u het niet op tijd behandelt. Regelmatige controle door een dierenarts is daarom noodzakelijk om de gezondheid van de kat te waarborgen. Als u vermoedt dat uw kat blaasontsteking heeft, raadpleeg dan onmiddellijk onze dierenarts voor een diagnose en behandeling.

Blaasgruis kat

Blaasgruis bij katten, ook bekend als feline idiopathische cystitis, is een aandoening waarbij kristallen en stolsels zich vormen in de blaas van een kat. Dit kan leiden tot pijn en irritatie in de blaas en frequent urineren, wat vaak gepaard gaat met bloed in de urine en moeilijkheid bij het plassen. De oorzaak van blaasgruis bij katten is niet bekend, maar er hangt vermoedelijk wel een directe link met stress. Het is een veel voorkomend probleem bij katten en de behandeling bestaat vaak uit het aanpassen van de leefomgeving en het voeren van een speciale dieetvoeding. Als uw kat blaasgruis heeft, is het belangrijk om te zorgen voor een stressvrije omgeving en uw kat te voeden met een dieet dat speciaal ontworpen is om dit soort aandoeningen te helpen voorkomen. Onze dierenartsen bieden u graag hulp bij het stellen van een diagnose en een bijbehorende behandeling.

Neem direct contact op