Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

 • Dutch (Netherlands)
 • English (United Kingdom)

Huisdier laten vaccineren

Huisdier laten vaccineren

U vraagt u wellicht af waarom het belangrijk is om uw huisdier te vaccineren. Bij Dierenarts Boschhoven vaccineren we dagelijks veel gezelschapsdieren. Of u nu een hond, kat, konijn, cavia of ander gezelschapsdier heeft, het is van belang dat u uw huisdier op tijd laat prikken. Zo voorkomt u ziektes en afwijkingen bij uw geliefde huisdier. Neem contact op met Dierenarts Boschhoven in Leende en Heeze voor het maken van een afspraak voor uw hond, kat of konijn.

Waarom vaccineren

Vaccinatie is een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg voor huisdieren. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom vaccinatie belangrijk is:

 • Bescherming tegen ziekten: Vaccinatie helpt het immuunsysteem van uw huisdier te ontwikkelen om ziekten zoals hondsdolheid, kattenziekte en kennelhoest te bestrijden.
 • Voorkomen van uitbraken: Door uw huisdier te vaccineren, helpt u om uitbraken van ziekten te voorkomen. Dit is vooral belangrijk voor ziekten die zich snel verspreiden, zoals kennelhoest.
 • Bescherming van andere dieren: Door uw huisdier te vaccineren, beschermt u niet alleen uw eigen huisdier, maar ook andere dieren. Dit is vooral belangrijk voor ziekten die zich snel verspreiden en die gevaarlijk kunnen zijn voor andere dieren, zoals hondsdolheid.
 • Besparing op medische kosten: Door uw huisdier te vaccineren, kunt u op termijn geld besparen door het voorkomen van duurdere behandelingen en ziekenhuisopnamen voor ziekten die kunnen worden voorkomen met vaccinaties.

Vaccineren kat - Dierenarts Boschhoven

Het is belangrijk om uw huisdier regelmatig te laten vaccineren volgens het schema dat is opgesteld door uw dierenarts. Dit zorgt ervoor dat uw huisdier de best mogelijke bescherming heeft tegen ziekten en gezond blijft.

Maak direct een afspraak

 

Wanneer huisdier vaccineren?

De precieze vaccinatieschema's voor huisdieren varieert afhankelijk van de leeftijd, gezondheid en geschiedenis van uw huisdier, evenals de specifieke ziekten waartegen u uw huisdier moet bescheren. Over het algemeen worden de volgende richtlijnen aanbevolen voor honden en katten:

 1. Puppy's en kittens: Puppy's en kittens worden over het algemeen elke 3-4 weken gevaccineerd, beginnend rond de leeftijd van 6-8 weken. Dit zorgt voor een geleidelijke opbouw van bescherming tegen ziekten.

 2. Volwassen huisdieren: Volwassen honden en katten vaccineren wij over het algemeen elk jaar, hoewel u sommige vaccinaties om de 3 jaar moet herhalen.

 3. Oudere huisdieren: Oudere huisdieren moet u regelmatig vaccineren, hoewel de precieze frequentie afhankelijk is van de gezondheid en geschiedenis van uw huisdier.

Het is belangrijk om te overleggen met uw dierenarts over het juiste vaccinatieschema voor uw huisdier, rekening houdend met zijn of haar specifieke behoeften. De dierenarts kan u adviseren over de benodigde vaccinaties en hoe vaak ze moeten worden herhaald.

Vaccineren huisdier puppy - Dierenarts Boschhoven

Soorten vaccinaties voor huisdieren

Er zijn verschillende soorten vaccinaties beschikbaar voor huisdieren, waaronder honden en katten. Hier zijn enkele veelvoorkomende vaccinaties:

 1. Hondsdolheid: Dit is een verplicht vaccin voor honden in veel landen. Het beschermt tegen de ziekte van hondsdolheid, die zich snel verspreidt en gevaarlijk kan zijn voor zowel honden als mensen.

 2. Kennelhoest: Dit vaccin is aanbevolen voor honden die regelmatig in opvangcentra, op puppybeurzen of op andere plaatsen komen waar ze in contact kunnen komen met veel andere honden. Het beschermt tegen de ziekte van kennelhoest, een infectie van de bovenste luchtwegen.

 3. Kattenziekte: Dit vaccin is verplicht voor kittens en wordt aanbevolen voor volwassen katten. Het beschermt tegen een ziekte die leidt tot ontstekingen in de mond, darmen, luchtwegen en ogen.

 4. Panleukopenie: Dit vaccin is aanbevolen voor kittens en wordt beschouwd als een "core" vaccin, wat betekent dat het wordt aanbevolen voor alle kittens, ongeacht hun specifieke behoeften. Het beschermt tegen een ziekte die leidt tot ernstige bloedarmoede.

 5. Calicivirus en rhinotracheïtis: Dit vaccin is aanbevolen voor katten en beschermt tegen twee verschillende virale infecties van de bovenste luchtwegen.

 6. Leptospirose: Dit vaccin is aanbevolen voor honden die veel in het water spelen of op plaatsen komen waar ze in contact kunnen komen met besmet water. Het beschermt tegen een bacteriële infectie die leidt tot nier- en leverproblemen.

Het is belangrijk om te overleggen met uw dierenarts over het juiste vaccinatieschema voor uw huisdier, rekening houdend met zijn of haar specifieke behoeften en de ziekten die in uw regio veel voorkomen.

Maak een afspraak voor vaccineren huisdier

Wilt u uw huisdier laten vaccineren bij Dierenarts Boschhoven? Onze dierenklinieken in Leende en Heeze zijn is gemakkelijk te bereiken en beschikken over voldoende parkeergelegenheid. Loop bij ons binnen voor het maken van een afspraak of neem van tevoren telefonisch contact met ons op. Onze medewerkers staat u graag te woord en helpen u bij al uw vragen over vaccineren. 

Neem direct contact op