Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Mijn kat eet niet, waarom?

Mijn kat eet niet, waarom?

Eet uw kat bitter weinig? Maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw kat? Het is normaal dat u zich zorgen maakt als uw kat weigert te eten. Een gezonde kat moet dagelijks eten om in goede conditie te blijven, maar wat als uw kat niet eet? Dierenarts Boschhoven in Leende en Heeze gaat in deze blog dieper in op de mogelijke redenen waarom uw kat niet eet en wat u kunt doen om het probleem op te lossen. 

Neem contact op


Hoeveel moet een kat eten?

Voordat we ingaan op de mogelijke redenen waarom uw kat niet eet, is het belangrijk om te begrijpen hoeveel een kat normaal gesproken zou moeten eten. De hoeveelheid voedsel die een kat nodig heeft, hangt af van verschillende factoren zoals: 

  • leeftijd
  • gewicht
  • ras
  • activiteitsniveau

Over het algemeen zou een volwassen kat ongeveer 60-70 kcal per kilogram lichaamsgewicht per dag moeten eten. Kittens en oudere katten hebben echter andere voedingsbehoeften. Twijfelt u of u uw kat genoeg eten geeft? Neem gerust contact op en vraag het aan een van onze ervaren dierenartsen. 

Zieke kat 
Mogelijke oorzaken van het niet eten bij katten

Er zijn verschillende redenen waarom uw kat niet wil eten. Hieronder staan ​​enkele van de meest voorkomende oorzaken:

1. Medische aandoeningen
Een van de meest voorkomende redenen waarom katten niet willen eten, is vanwege medische aandoeningen. Katten kunnen verschillende gezondheidsproblemen hebben die hun eetlust kunnen verminderen, zoals: 

  • tandheelkundige problemen
  • nierziekte
  • leverziekte
  • infecties

Als uw kat niet eet en ook andere symptomen vertoont, zoals braken, diarree, lethargie, of gewichtsverlies, raadpleeg onze dierenartsen in Leende en Heeze om te bepalen wat er aan de hand is.

2. Verandering in omgeving of routine
Katten zijn gevoelige dieren en kunnen gestrest raken door veranderingen in hun omgeving of routine. Verhuizen, het toevoegen van nieuwe huisdieren aan het huishouden, of het veranderen van hun dieet kunnen allemaal de eetlust van een kat beïnvloeden. Als u recentelijk iets hebt veranderd in de omgeving van uw kat, kan dit een mogelijke oorzaak zijn van het niet willen eten.

3. Gedragsproblemen
Soms kan een kat stoppen met eten vanwege gedragsproblemen, zoals angst, depressie of verveling. Katten zijn gewoontedieren, en als er iets is dat hun normale routine verstoort, kan dit leiden tot eetproblemen. Het is belangrijk om te begrijpen dat gedragsproblemen niet altijd kunnen worden opgelost door simpelweg voedsel aan te bieden.

4. Voedselvoorkeuren en allergieën
Katten kunnen kieskeurige eters zijn en hebben misschien gewoon geen zin in het voedsel dat ze krijgen aangeboden. Het is ook mogelijk dat ze een allergische reactie hebben op het voedsel. Het is belangrijk om te controleren of het voedsel dat u aan uw kat geeft nog steeds geschikt is voor haar behoeften en geen ingrediënten bevat waarvoor uw kat allergisch is.

5. Gebitsproblemen
Als uw kat pijn heeft bij het kauwen of slikken van voedsel, kan dit leiden tot verminderde eetlust. Gebitsproblemen, zoals tandbederf, kunnen ervoor zorgen dat uw kat niet wil eten. Als u vermoedt dat gebitsproblemen de oorzaak zijn van het eetprobleem van uw kat, neem dan contact met ons op om te kijken of behandeling nodig is.

Wat te doen als uw kat niet eet

Als uw kat niet eet, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om haar te helpen:

1. Raadpleeg dierenarts Boschhoven
Als uw kat niet eet en andere symptomen vertoont, is het belangrijk om contact met ons op te nemen. Onze dierenartsen in Leende en Heeze kunnen medische aandoeningen diagnosticeren en behandelen.

2. Probeer verschillende soorten voedsel
Als u vermoedt dat uw kat kieskeurig is, probeer dan verschillende soorten voedsel uit om te zien of er een smaak is waar uw kat wel interesse in heeft. Het is ook belangrijk om de voedselvoorkeuren van uw kat in de gaten te houden en te zorgen dat het voedsel geschikt is voor haar behoeften.

3. Zorg voor een rustige omgeving
Als uw kat gestrest lijkt te zijn door een verandering in de omgeving, zorg dan voor een rustige en stabiele omgeving. Verminder het aantal veranderingen in haar omgeving en zorg voor een regelmatige routine.

4. Moedig eten aan
Als uw kat niet wil eten, kunt u proberen haar eetlust te stimuleren door haar favoriete voedsel aan te bieden. 

5. Voorkom gebitsproblemen
Voorkom gebitsproblemen bij uw kat door regelmatig de tanden te poetsen en het gebit te laten controleren door een dierenarts.

Dierenarts Boschhoven in Leende en Heeze

Dierenarts Boschhoven heeft ervaring met het diagnosticeren en behandelen van katten met eetproblemen. De dierenarts zal een grondig onderzoek uitvoeren om de onderliggende oorzaak van het eetprobleem van uw kat vast te stellen en een behandelplan voor haar opstellen. Afhankelijk van de oorzaak van het eetprobleem kan de dierenarts aanbevelen om het dieet van uw kat aan te passen, medicatie voor te schrijven of andere behandelingen te suggereren.

Daarnaast kan Dierenarts Boschhoven ook preventieve maatregelen nemen om gebitsproblemen te voorkomen. De dierenarts kan bijvoorbeeld aanbevelen om het gebit van uw kat regelmatig te laten controleren en schoon te maken. 

Als uw kat niet wil eten, is het belangrijk om dit serieus te nemen en onmiddellijk actie te ondernemen. Door tijdig hulp te zoeken bij een van onze dierenartsen, kunt u de onderliggende oorzaak van het probleem aanpakken en ervoor zorgen dat uw kat weer gezond en gelukkig wordt.

Maak een afspraak

Tags: