Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

 • Dutch (Netherlands)
 • English (United Kingdom)

Mijn konijn eet niet, waarom?

Mijn konijn eet niet, waarom?

Heeft uw konijn weinig energie? Raakt uw konijn zijn eten nauwelijks aan? Dan is er inderdaad iets niet pluis en moet de reden hiervan zo snel mogelijk gevonden worden. Misschien heeft uw konijn te kampen met gebitsproblemen, maag- of darmen of in het beste geval is uw konijn gewoon kieskeurig en is het probleem opogelost door eenvoudig andere voeding aan te bieden. In deze blog zullen we de mogelijke oorzaken van waarom uw konijn niet eet bespreken, evenals tips en adviezen om uw konijn te helpen weer te eten. Blijft uw konijn zijn voer weigeren? Maak dan een afsrpaak met een van onze dierenartsen in Leende en Heeze om ze snel mogelijk over te gaan tot de gepaste behandeling. 

Maak een afspraak 

Mogelijke Oorzaken waarom uw konijn niet eet

Er zijn verschillende redenen waarom uw konijn mogelijk niet eet, waaronder:

Gezondheidsproblemen: Konijnen zijn gevoelig voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals tandproblemen, maagdarmproblemen en infecties. Als uw konijn niet eet, kan dit een teken zijn van een onderliggende gezondheidskwestie. Raadpleeg altijd een dierenarts als uw konijn niet eet.

 • Veranderingen in de voeding
  Als u onlangs een ander merk voeding hebt gekocht voor uw konijn, kan dit een reden zijn waarom uw konijn niet eet. Konijnen hebben gevoelige maag- en darmstelsels, en een plotselinge verandering in hun voeding kan leiden tot spijsverteringsproblemen. 
 • Stress
  Konijnen kunnen gestrest raken door verschillende factoren, waaronder veranderingen in hun omgeving of routine. 
 • Vieze omgeving
  Als het hok van uw konijn vies is, kan dit een reden zijn waarom uw konijn niet eet. Konijnen zijn schone dieren en hebben een schone omgeving nodig om zich comfortabel en veilig te voelen.

etend konijnGebit konijn

Hoe kunt u uw konijn helpen weer te eten? Tips en adviezen

Als uw konijn niet eet, zijn er verschillende stappen die u kunt nemen om hem te helpen weer te eten:

 • Raadpleeg een van onze dierenartsen:
  Als uw konijn niet eet, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen om een onderliggende gezondheidskwestie uit te sluiten. 
 • Zorg voor een schoon hok:
  Zorg ervoor dat het hok van uw konijn schoon is en dat er geen vieze geuren zijn die de eetlust van uw konijn kunnen verminderen. Maak het hok regelmatig schoon en vervang het hooi en stro als het vies is geworden.
 • Bied verschillende soorten voedsel aan:
  Probeer verschillende soorten voedsel aan te bieden om te zien wat uw konijn lekker vindt. Bied hooi, verse groenten en fruit, en pellets aan. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw konijn een gevarieerd dieet heeft en alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft.
 • Zorg voor voldoende water:
  Zorg ervoor dat uw konijn altijd toegang heeft tot vers, schoon water. Konijnen drinken veel water, en uitdroging kan leiden tot verminderde eetlust.
 • Creëer een rustige omgeving:
  Zorg voor een rustige en stressvrije omgeving voor uw konijn. Plaats het hok op een rustige plek, weg van lawaai en drukte. Geef uw konijn de mogelijkheid om zich terug te trekken en te rusten.
 • Zorg voor voldoende beweging:
  Konijnen hebben voldoende beweging nodig om gezond te blijven en hun eetlust te stimuleren. Geef uw konijn voldoende ruimte om te bewegen en te spelen, en moedig hem aan om te rennen en te springen.
 • Gebruik smakelijke voedingssupplementen:
  Als uw konijn nog steeds niet wil eten, kunt u voedingssupplementen proberen om zijn eetlust te stimuleren. Er zijn verschillende supplementen beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor konijnen en die hen kunnen helpen weer te eten.

konijn bij dierenarts

Veelgestelde Vragen Over Konijnen Die Niet Eten

Hier zijn enkele veelgestelde vragen die konijneneigenaren hebben over hun konijnen die niet eten:

Wat moet ik doen als mijn konijn niet eet?
Raadpleeg een  van onze dierenartsen in Leende en Heeze om een onderliggende gezondheidskwestie uit te sluiten. Zorg voor een schone omgeving, bied verschillende soorten voedsel aan en zorg voor voldoende water en beweging.

Hoeveel moet mijn konijn eten?
Konijnen moeten ongeveer 80% hooi, 10-15% pellets en 5-10% verse groenten en fruit eten. De hoeveelheid voedsel die uw konijn nodig heeft, hangt af van zijn grootte en activiteitenniveau.

Wat moet ik doen als mijn konijn kieskeurig is met zijn voedsel?
Probeer verschillende soorten voedsel aan te bieden om te zien wat uw konijn lekker vindt. Als uw konijn weigert te eten, raadpleeg dan een dierenarts om een onderliggende gezondheidskwestie uit te sluiten.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van verminderde eetlust bij konijnen? 
Er zijn verschillende oorzaken van verminderde eetlust bij konijnen, waaronder stress, ziekte, tandproblemen, veranderingen in dieet, medicatiegebruik en veranderingen in omgeving.

Wat zijn de tekenen van uitdroging bij konijnen?
De tekenen van uitdroging bij konijnen zijn onder meer droge en kleverige slijmvliezen, een ingevallen buik, verminderde urineproductie en lethargie.


Dierenarts Boschhoven in Leende en Heeze

Als uw konijn niet wilt eten, kan dat verschillende oorzaken hebben. Zorg ervoor dat uw konijn in een schone, rustige omgeving verblijft en bied verschillende soorten voedsel aan. Zorg ook voor voldoende water en beweging. Als uw konijn nog steeds niet wil eten, Is het van belang om een onderliggende gezondheidskwestie uit te sluiten. Neem contact op met een van onze dierenartsen. Met de juiste zorg en aandacht zal uw konijn weer snel eten en vrolijk rond huppelen. 

Wij zijn zowel telefonisch als per e-mail te bereiken voor het maken van een afspraak.  

Bekijk hier onze tarieven