Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

De Ziekte van Weil bij Honden

De Ziekte van Weil bij Honden

Als trotse eigenaar van een harige vriend is het van groot belang om op de hoogte te zijn van verschillende gezondheidskwesties die uw geliefde viervoeter kunnen treffen. Een van deze aandoeningen is de Ziekte van Weil, een serieuze ziekte die honden kan treffen. In dit artikel gaan we dieper in op wat deze ziekte is, waar het vandaan komt, de symptomen die u moet herkennen, en belangrijke stappen die u kunt nemen voor de gezondheid van uw hond.

Wat is de Ziekte van Weil?

De Ziekte van Weil, ook bekend als leptospirose, is een bacteriële infectie die wordt veroorzaakt door de Leptospira-bacterie. Deze bacterie komt voor in de urine van besmette dieren, waaronder knaagdieren zoals ratten. Honden kunnen besmet raken door direct contact met besmette urine, besmet water, of zelfs door het aanraken van besmette grond.

Bosschoven | Ziekte van Weil

Waar komt de Ziekte van Weil vandaan?

Leptospirose komt wereldwijd voor, maar bepaalde omgevingen kunnen het risico op besmetting vergroten. Plaatsen met stilstaand water, modderige gebieden en locaties met een grote populatie knaagdieren en everzwijnen vormen een verhoogd risico. Het is belangrijk om te weten dat de ziekte van Weil niet alleen een stadsprobleem is; vooral ook honden in landelijke gebieden kunnen worden blootgesteld aan de bacterie.

Verschijnselen van de Ziekte van Weil

Het herkennen van de symptomen van de Ziekte van Weil is van vitaal belang voor een snelle behandeling. De symptomen kunnen variëren, maar veel voorkomende tekenen zijn onder meer:

  • Koorts
  • Braken
  • Verminderde eetlust
  • Spierpijn
  • Lethargie
  • Geelzucht (gele verkleuring van de ogen en huid)

Als u een of meer van deze symptomen bij uw hond opmerkt, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met uw dierenarts.

Maak een afspraak

Hoe komt mijn hond ervan af?

Behandeling van de Ziekte van Weil omvat vaak antibiotica, maar het is van groot belang om snel medische hulp te zoeken. Hoe eerder de behandeling begint, hoe beter de prognose. Voorkomen is echter beter dan genezen. Vaccinatie is een effectieve manier om je hond te beschermen tegen leptospirose. Raadpleeg je dierenarts voor advies over het vaccinatieschema dat het beste past bij de levensstijl van jouw hond.

Bezoek een van onze Klinieken bij Verdachte Symptomen

Bij Dierenarts Boschhoven begrijpen we de bezorgdheid die gepaard gaat met de gezondheid van uw huisdier. Als uw hond symptomen vertoont of als u vragen heeft over de Ziekte van Weil, aarzel dan niet om langs te komen bij een van onze klinieken. Bij Dierenarts Boschhoven staan we voor u klaar.

Kom langs bij een van onze klinieken