Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Kennelhoest bij Honden: Voorkomen, Herkennen en Behandelen

Kennelhoest bij Honden: Voorkomen, Herkennen en Behandelen

In deze blog duiken we dieper in een veelvoorkomend probleem onder hondenbezitters: kennelhoest. Dit is een besmettelijke aandoening die de luchtwegen van honden aantast en vergelijkbaar is met een verkoudheid bij mensen. Als hondeneigenaar is het belangrijk op de hoogte te zijn van kennelhoest, zodat u snel kunt handelen als uw hond symptomen vertoont. We bespreken wat kennelhoest precies is, waar het vandaan komt, hoe u het herkent en belangrijker nog, hoe u uw hond kunt beschermen.

Wat is kennelhoest?

Kennelhoest, ook bekend als infectieuze tracheo-bronchitis, is een besmettelijke aandoening die de luchtwegen van honden aantast. Het wordt vaak vergeleken met een verkoudheid bij mensen en kan door verschillende virussen en bacteriën worden veroorzaakt. Het verspreidt zich snel, vooral in situaties waar honden in nauw contact met elkaar komen, zoals in kennels, hondenuitlaatservices of op drukke hondenshows.

Waar komt kennelhoest vandaan?

Kennelhoest wordt veroorzaakt door verschillende pathogenen, waaronder het canine parainfluenzavirus en de bacterie Bordetella bronchiseptica. Deze micro-organismen verspreiden zich gemakkelijk in omgevingen met veel honden en kunnen worden overgedragen via de lucht of direct contact.

Verschijnselen van kennelhoest

Hoe herkent u kennelhoest bij uw hond? Typische symptomen zijn onder andere:

  • Een droge, harde hoest
  • Kokhalzen
  • Niezen en soms een loopneus.

In milde gevallen kan het lijken alsof uw hond gewoon een kriebel in de keel heeft, maar in ernstigere situaties kan het leiden tot benauwdheid en verminderde eetlust.

Neem contact op

Seizoensgebondenheid van kennelhoest

Hoewel kennelhoest het hele jaar door kan voorkomen, lijkt het risico op besmetting iets hoger te zijn tijdens vakantieperiodes en in[CV1] [CV2] de koudere maanden. In de vakantieperiodes komen honden vaak in nauwer contact, bijvoorbeeld in een hondenpension, waardoor de verspreiding van de infectie bevorderd wordt. Het is belangrijk om het hele jaar door alert te zijn op de symptomen van kennelhoest en passende maatregelen te nemen om de gezondheid van uw hond te waarborgen.

Hoe komt mijn hond ervan af?

Als u vermoedt dat uw hond kennelhoest heeft, is het essentieel om professioneel advies in te winnen bij Dierenarts Boschhoven. Onze deskundige dierenartsen kunnen de ernst van de situatie beoordelen en een behandelingplan opstellen. In veel gevallen kan rust en ondersteunende medicatie de symptomen verlichten.

Maak een afspraak

Vaccinatie tegen kennelhoest

Een effectieve manier om uw hond te beschermen tegen kennelhoest is door hem te laten vaccineren. Bij Dierenarts Boschhoven bieden we een kennelhoestvaccin aan dat alvanaf een leeftijd van 9 weken kan worden toegediend. Na één enkele vaccinatie is uw hond een jaar lang beschermd. Het voordeel van deze enting is dat de bescherming zich concentreert op de plek waar de infectie binnenkomt: de neus. Het is echter belangrijk op te merken dat zelfs gevaccineerde honden enkele weken ziekteverwekkers kunnen uitscheiden en wat kunnen hoesten

Maak online een afspraak voor vaccinatie

Wilt u uw hond beschermen tegen kennelhoest? Maak eenvoudig online een afspraak bij een van onze klinieken in Leende of Heeze om uw harige metgezel te laten vaccineren. Op deze manier draagt u bij aan een gezondere en gelukkigere levensstijl voor uw hond, vrij van de ongemakken van kennelhoest.

Maak een afspraak voor vaccinatie