Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

CKD: Chronische Nierziekte bij Katten

CKD: Chronische Nierziekte bij Katten

Uw harige metgezel is altijd in de weer: spelen, jagen en knuffelen. Maar wat als er iets mis is dat u niet meteen opmerkt? Chronische Nierziekte (CKD) bij katten is een sluipende aandoening die vaak onopgemerkt blijft tot het gevorderde stadia bereikt. In dit artikel gaan we dieper in op CKD, van wat het is tot hoe u de symptomen kunt herkennen en welke stappen u kunt nemen om de gezondheid van uw geliefde kat te waarborgen.

Wat is CKD?

Chronische Nierziekte, afgekort CKD, is een aandoening waarbij de nieren van een kat geleidelijk hun functie verliezen. De nieren zijn essentieel voor het filteren van afvalstoffen uit het bloed, het handhaven van de juiste vochtbalans en het reguleren van belangrijke elektrolyten in het lichaam. Bij CKD worden deze vitale functies verstoord, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Waar komt het vandaan?

CKD kan bij katten voortkomen uit verschillende oorzaken, waaronder genetische aanleg, infecties, hoge bloeddruk en zelfs langdurig gebruik van bepaalde medicijnen. Oudere katten lopen ook een hoger risico op het ontwikkelen van CKD, dus regelmatige controles zijn essentieel, vooral naarmate uw kat ouder wordt.

Verschijnselen van CKD

Het lastige aan CKD is dat de symptomen vaak pas merkbaar zijn in een vergevorderd stadium van de ziekte. Enkele veelvoorkomende signalen die kunnen duiden op CKD bij katten zijn:

  • Veranderingen in drinkgedrag: Katten met CKD kunnen meer dorst hebben en dus ook meer plassen.
  • Gewichtsverlies: Ondanks een normale eetlust kan uw kat gewicht verliezen, wat een teken kan zijn van verlies van spiermassa.
  • Verminderde eetlust: CKD kan leiden tot misselijkheid en een verminderde eetlust bij katten.
  • Verminderde activiteit: Als uw kat plotseling minder speels is of minder energie lijkt te hebben, kan dit een teken zijn van CKD.

Neem contact op

Wat kunt u doen bij CKD bij katten?

Het is belangrijk om alert te zijn op mogelijke symptomen van CKD, vooral als uw kat ouder wordt. Reguliere veterinaire controles zijn cruciaal om vroegtijdige detectie mogelijk te maken. Als CKD wordt vermoed, kan de dierenarts verschillende diagnostische tests uitvoeren, waaronder bloedonderzoek en urinemonsters, om de nierfunctie te evalueren.

Behandelingsopties kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Dit kan dieetveranderingen, medicatie en andere aanpassingen aan de levensstijl van uw kat omvatten. Het is essentieel om de aanbevelingen van uw dierenarts op te volgen en regelmatige controleafspraken in te plannen.

Maak een afspraak

Kom langs in Leende of Heeze als uw kat verschijnselen vertoont

Als u veranderingen opmerkt in het gedrag, eetgewoonten of activiteitsniveau van uw kat, is het verstandig om zo snel mogelijk een bezoek te brengen aan een van onze klinieken. Onze deskundige dierenartsen kunnen uw kat grondig onderzoeken en de nodige tests uitvoeren om CKD te diagnosticeren of uit te sluiten.

Bij Dierenarts Boschhoven begrijpen we hoe belangrijk uw kat voor u is. Daarom bieden we uitgebreide zorg en ondersteuning bij het beheer van chronische aandoeningen zoals CKD. Samen kunnen we ervoor zorgen dat uw harige vriend een gezond en gelukkig leven leidt.