Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Oogheelkunde bij honden, wat zijn een Indolent Ulcus en Descemetocele?

Oogheelkunde bij honden, wat zijn een Indolent Ulcus en Descemetocele?

Bij Dierenarts Boschhoven hebben we een gastschrijver, Ella Sprengeman van Dogwooff.com, die voor ons een stukje heeft geschreven over het ‘indolente ulcus’ en de ‘descometocele’ waarin ze precies uitlegt wat het inhoudt, en wat de behandelingen zijn.

Als hondenliefhebbers zijn we altijd bezorgd over de gezondheid en het welzijn van onze trouwe viervoeters. Oogproblemen komen helaas regelmatig voor bij honden, en twee aandoeningen zijn het indolent ulcus en de descemetocele. Maar wat zijn deze aandoeningen precies, en hoe kunnen we onze honden hierbij helpen?

Indolent Ulcus

Een indolent ulcus, ook wel bekend als een "boxerulcus" vanwege het frequente voorkomen bij Boxers, is een type hoornvlieszweer dat maar niet wil genezen. Dit kan ontzettend pijnlijk zijn voor je hond en leidt vaak tot veel ongemak.

Symptomen van een Indolent Ulcus

  • Overmatig tranen
  • Knijpen met het oog
  • Roodheid
  • Troebelheid van het hoornvlies

Indolente ulcera ontstaan meestal door een scheurtje in de hechting van de bovenste laag van het hoornvlies aan de onderliggende lagen. Dit betekent dat de zweer voortdurend opnieuw openbreekt, zelfs als deze probeert te genezen. Het is een frustrerende en heel pijnlijke aandoening, zowel voor de hond als voor de eigenaar.

Behandeling van Indolent Ulcus

De behandeling van een indolent ulcus vereist vaak een ingreep door de dierenarts. Een veelgebruikte methode is het verwijderen van het loszittende epitheel (toplaag van het hoornvlies) en het stimuleren van de genezing door middel van een procedure genaamd de "grid keratotomie". Hierbij worden kleine krasjes op het hoornvlies gemaakt om de genezing te bevorderen.

Daarnaast zal je dierenarts oogdruppels en oogzalf voorschrijven om infecties te voorkomen, de genezing te stimuleren en de pijn te verlichten. Er kan tevens een bandagelens geplaatst worden voor ondersteuning van de genezing en comfort. Het is cruciaal om de instructies van je dierenarts nauwkeurig op te volgen en je hond terug te brengen voor controlebezoeken om zeker te zijn dat de zweer goed geneest.

Descemetocele

Een descemetocele is een ernstige toestand waarbij een hoornvlieszweer agv trauma of infectie zo diep wordt dat deze het membraan van Descemet bereikt, de laatste laag voor de binnenkant van het oog. Dit is een medisch noodgeval omdat het oog op het punt staat te perforeren, wat kan leiden tot verlies van het oog of ernstige infecties. In tegenstelling tot het indolente ulcus is het vaak niet pijnlijk.

Symptomen van een Descemetocele

  • Vaak een blauwe waas over het oog met in het midden een donker opklarend putje
  • Vaak niet pijnlijk
  • Soms afhankelijk hoe groot het ulcus is een zichtbare uitstulping op het hoornvlies

Behandeling van Descemetocele

De behandeling van een descemetocele is meestal chirurgisch. Vaak is een spoedoperatie noodzakelijk om het hoornvlies te herstellen en verdere schade te voorkomen. Dit kan een hoornvliestransplantatie of een flapoperatie omvatten, waarbij een stuk weefsel van een ander deel van het oog wordt gebruikt om het beschadigde gebied te bedekken en te beschermen terwijl het geneest.

Na de operatie zal je hond waarschijnlijk intensieve zorg nodig hebben, inclusief het regelmatig toedienen van oogdruppels en medicijnen om infecties te voorkomen en de genezing te ondersteunen.

Het is belangrijk om altijd alert te zijn op veranderingen in het gedrag en de ogen van je hond. Regelmatige controle door de dierenarts kan helpen om oogproblemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen voordat ze ernstig worden.

Ella Sprengeman - Dogwooff.com