Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

 • Dutch (Netherlands)
 • English (United Kingdom)

4 oktober Dierendag

Aanstaande zondag 4 oktober is het Dierendag. Dit is de dag dat we onze lievelingsgezelschapsdieren extra verwennen en in het zonnetje zetten. 

Waarom vieren we Dierendag?

Dierenbeschermers vonden het in 1929 hoog tijd dat er een dag kwam om stil te staan bij dierenwelzijn. Destijds hebben de dierenbeschermers 4 oktober uitgeroepen tot Dierendag. De datum 4 oktober is niet zomaar, dit is namelijk de sterfdatum van Franciscus van Assisi, een begane man die zich bekommerde om het lot van natuur en dieren. In 1930 vierden we voor het eerst Dierendag op 4 oktober. Dit jaar vieren we dus voor de 90e keer Dierendag. Een bewogen jaar, waarin we moeten koesteren wat we liefhebben en kleine dingen ons blij maken.

Hoe verwen ik mijn huisdier op Dierendag

Uw huisdier heeft waarschijnlijk geen idee dat het Dierendag is. Toch is het leuk om uw dier op 4 oktober net even wat langer te knuffelen, een extra snoepje te geven of te verwennen met een nieuw speeltje. Bij Dierenarts Boschhoven in Leende en Heeze hebben wij speciale voeding en verzorgingsproducten om uw huisdier helemaal mee in de watten te leggen. Haal alles uit de kast om een feestje te vieren met uw huisdier. Hoe doet u dat? Lees de volgende tips voor het verwennen van uw huisdier op Dierendag.

Hond Dierendag 2020 - Dierenarts Boschhoven

Tips voor het verwennen van dieren op Dierendag

 • Loop een extra groot rondje tijdens het uitlaten van uw hond.
 • Geef uw hond een lekkere kluif.
 • Trakteer uw huisdier op een nieuw speeltje of een nieuw slaapkussen.
 • Gun uw huisdier vandaag een extra snoepje.
 • Knuffel extra lang met uw huisdier

Doneer met Dierendag

Op Dierendag denken we allen een beetje extra aan de dieren op de wereld. Wilt u iets meer doen dan uw huisdier extra verwennen vandaag? Doneer dan! Organisaties als de Dierenbescherming, Wakker Dier en dierenasiels bij u in de buurt zijn dolblij met een donatie. Heeft u deze maand iets over voor een van deze organisaties en gunt u alle dieren op de wereld een fijne Dierendag, doneer dan op hun website.

Speciaal eten op Dierendag

Katten

U denkt er zelf waarschijnlijk niet zo snel aan, maar katten zijn er dol op: orgaanvlees. Vraag aan uw slager of hij iets lekkers voor uw kat samenstelt. Naast orgaanvlees houdt uw kat ook van een beetje sardienolie over zijn eten, dit doet de kat denken aan een vers gevangen vis. Voer uw kat een vers stukje vis op Dierendag en uw kat bevindt zich in de zevende hemel.

Kat Dierendag 2020 - Dierenarts Bosschoven

Vogels

Gun uw vogel een nieuw speeltje, of een gezonde snack. Een lekkere vetbol vol met pinda's, pindakaas en zaden en pitten laat uw vogel weer een toontje hoger zingen. Wij adviseren ei/graszaad crackers waar veel koolhydraten en eiwitten in zitten. Ook een uitdagend speeltje is voor de hersenen van vogels zeer nuttig. Daag uw vladderende vriend uit door voedsel te verstoppen.

Knaagdieren

Heeft u een konijn, cavia, hamster, rat of ander knaagdier? Dan verwent u uw knaagdier op Dierendag natuurlijk met wat verse sla, maissnoepjes of een heerlijke zachte borstel waarmee u hun vacht kamt. Lekkere en verantwoorde snacks zorgen voor een blij dier op Dierendag. Ververs de kooi met heerlijke hooi om te eten en stro om op te slapen. Zorg dat het hok schoon is en knuffel uw knaagdier vandaag extra lang.

Honden

Wilt u uw hond dit jaar eens goed in de watten leggen? Beloon uw hond met gedroogd vlees van bijvoorbeeld runderpens, runderlong, kip of runderhart. Informeer bij onze medewerkers naar de beste hondensnoepjes zonder toevoegingen en een hoog eiwitgehalte. Zin om dit jaar echt uit te pakken voor uw hond? Bak zelf hondenkoekjes! Uw hond is er dol op en u bepaalt zelf de inhoud van de koekjes.

Zelf hondenkoekjes bakken voor Dierendag

Wat heeft u allemaal nodig voor het bakken van hondenkoekjes? Wij geven u hier het recept van het basisdeeg voor hondenkoekjes. U bent natuurlijk vrij om hier zelf nog in te variëren. Pas wel op met zout, zout is namelijk giftig voor honden. Hieronder volgt een standaard recept voor hondenkoekjes.  

 • 2 eetlepels honing
 • 100 gram havermout meel
 • 50 gram pindakaas (ongezouten, zout is giftig voor honden)
 • 200 gram rijstmeel
 • 50 ml water
 • 1 ei
 • Bakpapier

Bereiding van hondenkoekjes

 1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

 2. Meng de honing, havermoutmeel, rijstmeel, pindakaas met elkaar en roer dit goed door elkaar met een houten lepel.

 3. Voeg langzaam het water toe totdat het deeg stevig aanvoelt.

 4. Rol het deeg daarna uit op een dienblad of op het aanrecht totdat het ongeveer een halve centimeter dik is (bestuif het dienblad of aanrecht eerst met een beetje bloem).

 5. Heeft u leuke vormpjes, zoals een vorm van een bot, gebruik deze dan om vormpjes mee uit te drukken. Heeft u geen vormpjes, gebruik dan kleine glaasjes om de vormpjes mee uit te drukken.

 6. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg de vormpjes ongeveer 4 cm uit elkaar.

 7. Bak de vormpjes in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar.

 8. Tadaa, de hondenkoekjes zijn klaar! Wacht alleen wel nog even met voeren zodat uw hond zijn bek niet verbrandt.

Dierendag 2020

Bovenal gaat er met Dierendag om dat we even extra stilstaan bij onze geliefde huisdieren. Heeft u een huisdier met een verslechterde gezondheid? ‘Trakteer’ uw hond dan op een gezondheidscheck bij één van onze dierenartsassistentes. Wilt u meer informatie over bijvoorbeeld castratie, sterilisatie, inentingen of röntgenfoto’s? Neem contact op via 040-2061682 of stuur een e-mail naar info@boschhoven.nl

Tags: