Spoedgeval? Bel 24/7 naar 040-2061682
(of indien niet bereikbaar 040-7200862)

  • Dutch (Netherlands)
  • English (United Kingdom)

Teken en vlooien bij huisdieren: wat u moet weten

Teken en vlooien bij huisdieren: wat u moet weten

Als dierenartsen in Boschhoven krijgen we regelmatig vragen over teken en vlooien bij huisdieren. Het is belangrijk om te begrijpen wat teken en vlooien zijn, hoe ze zich verspreiden en hoe ze uw huisdieren kunnen beïnvloeden. In deze blog zullen we uitleggen wat u moet weten over teken en vlooien bij huisdieren en wat u kunt doen om uw huisdieren te beschermen. Laten we samen de teken en vlooien bestrijden bij uw huisdier. 

Maak een afspraak

Wat zijn teken en vlooien?

  • Teken en vlooien zijn parasieten die zich voeden met het bloed van huisdieren, zoals honden en katten. Teken zijn kleine, spinachtige insecten die vaak te vinden zijn in gras en struiken. Wanneer een teek zich hecht aan een dier, kan hij ziekteverwekkers overbrengen, zoals de bacteriën die de ziekte van Lyme veroorzaken.
     
  • Vlooien zijn kleine, vleugelloze insecten die zich voeden met het bloed van huisdieren en mensen. Vlooien kunnen allergische reacties veroorzaken en kunnen ziekten overbrengen zoals de kattenkrabziekte.

Teken en vlooien - Dierenarts Boschhoven

Hoe verspreiden teken en vlooien zich?

Teken en vlooien kunnen zich snel verspreiden. Teken wachten op gras of struiken op dieren of mensen die voorbij komen. Als het dier of de mens langsloopt, hecht de teek zich vast en voedt zich met hun bloed. Vlooien kunnen van dier op dier springen en verspreiden zich gemakkelijk in huizen en kennels.

Hoe kunnen teken en vlooien uw huisdieren beïnvloeden?

Teken en vlooien kunnen verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken bij huisdieren. Als uw huisdier gebeten wordt door een teek, kan hij de ziekte van Lyme ontwikkelen, die koorts, gewrichtspijn en andere symptomen veroorzaakt. Vlooien kunnen allergische reacties veroorzaken en uw huisdier kan ernstig krabben en bijten om de jeuk te verlichten. Bovendien kunnen vlooien lintwormen verspreiden.

Vlooien bestrijden - Dierenarts BoschhovenTeken verwijderen - Dierenarts Boschhoven

Wat kunt u doen om uw huisdieren te beschermen tegen teken en vlooien?

Er zijn verschillende manieren om uw huisdieren te beschermen tegen teken en vlooien: 

1. Controleren: Ten eerste kunt u uw huisdieren regelmatig controleren op teken en vlooien. Als u een teek ziet, kunt u deze verwijderen met een tekentang.

2. Behandelen: U kunt ook uw huisdieren behandelen met anti-teek en anti-vlooien middelen. Er zijn veel verschillende soorten beschikbaar zoals: 

  • Vlooien en teken pipetten 
  • Halsbanden
  • Pillen

U kunt het onze dierenarts in Leende en Heeze raadplegen welk middel het meest geschikt is voor uw huisdier.     

3. Hygiënische omgeving:  Daarnaast is het belangrijk om uw huis en tuin schoon te houden voor uw huisdieren. U kunt ook preventieve maatregelen nemen, zoals het behandelen van uw huis met insecticide en het vermijden van hoge gras- en struikgebieden.

Bel locatie Leende

Bel locatie Heeze

Dierenarts Boschhoven behandeling teken en vlooien

Neem contact op met Dierenarts Boschhoven voor advies en behandeling van vlooien en teken bij uw huisdier. Onze dierenartsen staan klaar om u te helpen en adviseren u graag over het voorkomen van tekenbeten bij uw huisdier. Controleer uw huisdier regelmatig op vlooien en teken, vooral in het voorjaar en de zomer, om beten en mogelijke ziektes te voorkomen. Bel ons op Leende 040-2061682 of Heeze 040-2261349, of stuur een e-mail naar info@boschhoven.nl